Diktatura krupnog kapitala | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Diktatura krupnog kapitala

U subotu, 18. travnja, održava se Globalni dan akcije protiv tajnih sporazuma.

18.04.2015 , Zagreb - Razne lokacije

FOTO: greensefa

  • A
  • +
  • -

Daleko od očiju javnosti, unatrag nekoliko godina počeli su pregovori oko TTIP-a i CETA-e, dva transatlantska trgovinska sporazuma čiji je cilj podčinjavanje država i društava s obje strane Atlantika interesima krupnog kapitala. Samo neke od posljedice do kojih bi došlo ako bi se TTIP ili CETA usvojili su uvođenje GMO hrane i snižavanje standarda sigurnosti u prehrani; smanjenje radničkih prava; uvođenje ISDS mehanizma putem kojih bi multinacionalne korporacije dobile mogućnost da tuže državu ako ona svojim odlukama "ugrožava" njihov profit; smanjenje razine zaštite okoliša i napora da se zaustavi globalno zatopljenje; ponovno uvođenje ACTA-e na mala vrata.

Spletom okolnosti dio informacija vezanih uz same pregovora krajem 2013. je procurio u javnost. Potaknuti otkrivenim, aktivisti diljem svijeta, a posebice u Europi gdje se protiv tajnih sporazuma bori koalicija od više od 400 organizacija, krenulo je u borbu protiv TTIP-a i CETA-e. U subotu, 18. travnja, deseci tisuća aktivista diljem svijeta u nekoliko stotina gradova dignut će svoj glas protiv sporazuma kojima se želi spriječiti svaka mogućnost da građani EU i SAD-a odlučuju o njima važnim pitanjima.

Tim gradovima pridružiti će se i Zagreb, gdje će u 12 sati biti održan prosvjed koji će krenuti sa Europskog a završiti na Markovom trgu. U 19 sati bit će održana projekcija filma i tribina o TTIP-u u organizaciji Zelene akcije, u MM centru Studentskog centra u Zagrebu. Informativne aktivnosti za građane bit će organizirane i u Bjelovaru, Osijeku, Puli, Rijeci, Sisku i Splitu.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 17.04.2015