Dinamika knjižne razmjene | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Dinamika knjižne razmjene

Na zagrebačkom sajmu knjiga Interliber održan je radni sastanak predstavnika knjižnih sektora Hrvatske i Srbije.

  • A
  • +
  • -

Na inicijativu portala za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena Info i u suorganizaciji s udrugom Knjižni blok na zagrebačkom je sajmu knjiga Interliber održan radni sastanak predstavnika knjižnih sektora Hrvatske i Srbije.

S hrvatske strane, osim inicijatora i koordinatora sastanka Nenada Bartolčića i predstavnika nakladnika iz Knjižnog bloka (Simona Goldstein, Seid Serdarević) te Zajednice nakladnika i knjižara (Mišo Nejašmić), prisutni su bili i predstavnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice (Kristina Romić, Nela Marasović), sajma knjiga Interliber (Zoran Ušurić) te pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici dva najveća srpska udruženja izdavača (Zoran Hamović, Gojko Božović iz Udruženja profesionalnih izdavača, te Vuk Vukičević iz Udruženja izdavača i knjižara), Narodne biblioteke (Dragan Purešić, Milena Dorđijević) te Mladen Vesković ispred srpskog Ministarstva kulture i informisanja.

Tema razgovora bili su brojni problemi s kojima se izdavači susreću u svojim nastojanjima otvaranja, odnosno povećanja tržišta. Visoki administrativni troškovi pri prekograničnom prometu knjiga, preskupi izlagački prostori na sajmovima knjiga, problematika autorskih prava, nedovoljna informiranost o produkciji knjiga i modelima uređivanja domicilnih knjižnih tržišta, obostrano slični problemi s razvojem e-knjige i e-nakladništva i slično, u određenoj mjeri ipak usporavaju razvoj međusobne suradnje, potencijal koje je ipak znatno veći od sadašnjih praksi.

Iako je sličnih sastanaka bilo ranijih godina, ovaj je put uključen veći krug sudionika, a činjenica da su i resorna ministarstva i Hrvatske i Srbije pokazala zanimanje i spremnost da se u okviru svojih nadležnosti aktivno uključe u unapređenje postojećih oblika suradnji sastanku su dale i jednu novu dimenziju.

Na sastanku je naglašena i nužnost boljeg međusobnog informiranja, upoznavanje s pojedinačnim modelima i načinima uređivanja odnosa i sasvim konkretnih praksi na knjižnom tržištu, i sudionici su se složili da nije neophodno da svaka sredina kreće praktično od nule ako u onoj drugoj postoje već primjeri koji funkcioniraju odnosno već se uspješno provode u praksi.

Dogovorena je dinamika idućih koraka, susreta i nastavka dijaloga, kao i osmišljavanje sasvim konkretnih projekata zajedničke suradnje.

Izvor: Moderna vremena Info

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.11.2013