Dio povijesti industrijskog dizajna | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Dio povijesti industrijskog dizajna

Retrospektivna izložba Davora Grünwalda daje temeljit uvid u njegov pristup dizajnu, okruženje u kojem je djelovao i bitne detalje dizajnerskog procesa tijekom 40 godina njegova rada.

13.09.2017 - 03.10.2017 , Zagreb - Galerija HDD

U srijedu, 13. rujna, u 19 sati u HDD galeriji otvara se retrospektivna izložba Davora Grünwalda pod nazivom Retrorama industrijskog dizajna 1968.-2008. Riječ je o pregledu autorskog djelovanja dizajnera čiji radovi nastali ranih sedamdesetih godina za tvrtke poput Tvornice računskih strojeva, Prvomajske, Jadrana i Tvornice vaga (TTM) imaju značajno mjesto u povijesti hrvatskog industrijskog dizajna, no izložba nudi i uvid u više od trideset godina njegove daljnje dizajnerske karijere u Kanadi, kao i aktivnosti u sklopu strukovnih organizacija. Autori koncepcije i kustosi izložbe su Marko Golub i Koraljka Vlajo.

Glavninu izložbe čini kronološki prikaz Grünwaldovih projekata i proizvoda realiziranih tijekom 40 godina profesionalnog djelovanja – od školovanja na Akademiji primijenjene umjetnosti u Beču pa sve do odlaska u mirovinu 2008. godine. Na izložbi će, između ostalog, biti izloženi primjerci slavnih elektroničkih kalkulatora koje je Grünwald dizajnirao za TRS u prvoj polovici 70-ih, posuđeni iz fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt i riječkog Muzeja starih računala Peek & Poke.

Pripovijest koju izložba prezentira sastoji se od rijetko viđenih fotografija, dokumenata, ulomaka tekstova, kao i osobnih svjedočanstava samog dizajnera. Izložba daje temeljit uvid u Grünwaldov pristup dizajnu, okruženje u kojem je djelovao, bitne detalje dizajnerskog procesa u pojedinim projektima te dizajnerski rad za proizvodne tvrtke u Hrvatskoj i Kanadi od kraja 60-ih do danas.

Izložba je otvorena do 3. listopada.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 11.09.2017