Direktan kontakt s publikom | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Direktan kontakt s publikom

Nakon zagrebačke, izložba Vlaste Delimar seli u Muzej sodobne umetnosti Metelkova u Ljubljani.

Vlasta Delimar, MSU, FOTO: Ziher.hr

  • A
  • +
  • -

Opus Vlaste Delimar bit će u nešto manjem obujmu predstavljen slovenskoj publici u Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) u Ljubljani. Izložba će biti otvorena 17. listopada.

Svoj umjetnički rad Vlasta Delimar započinje krajem 70-ih godina, u vrijeme kada je postkonceptualistička scena u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji u punom intenzitetu. Gradi svoj umjetnički opus na direktan način od samih početaka svog djelovanja. Druženje s Grupom šestorice autora, i umjetnicima koji su se okupljali oko alternativnog radnog i izložbenog prostora Podroom te kasnije galerije Proširenih medija, odredili su smjer i oblike njezinog umjetničkog djelovanja. 

Odbacuje formalno obrazovanje, kao nedostatno, konzervativno, zastarjelo i raskida s tradicionalnim principima konstruiranja rada usmjerivši se na akcije, happeninge i performanse. Godine 1978. započinje suradnju i emotivnu vezu sa Željkom Jermanom koja će obilježiti prve godine njezinog umjetničkog rada. Uz prve performanse koje je izvodila s Jermanom, u kojima propituje muško ženske odnose, Delimar je izvela i niz akcija koje su se zbivale izvan galerijskog prostora i imale su za cilj neposredan, direktan kontakt s publikom. 

U radovima nastalim tijekom osamdesetih koji uključuju fotografiju, kombinirane tehnike i medije, instalacije i performanse, Vlasta Delimar ispituje status žene kao društvenog i kreativnog bića, odnosno njezine mnogostruke uloge kao domaćice, majke, umjetnice, ljubavnice, proširujući domete vlastite senzibilnosti i senzualnosti. Godine 2003. radi niz akcija s Milanom Božićem pod zajedničkim nazivom Provesti noć... kojima nastoji skrenuti pozornost na kulturne vrijednosti objekata te ukazati na potrebu njihove revitalizacije.

Godine 2005. Vlasta Delimar započela je projekt Moja zemlja Štaglinec koji je prerastao u tradicionalni međunarodni skup umjetnika, na imanju u selu Štaglinec nedaleko od Koprivnice. Tema manifestacije je zemlja u svim aspektima, od praiskonskog do metafizičkog poimanja zemlje, koju umjetnici interpretiraju kroz performanse i akcije, instalacije, video, fotografiju i zvučne radove.

Izložba u ljubljanskom MSUM-u moći će se pogledati do 15. siječnja 2015.

Izvor: MSU

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.09.2014