Direktorij alternativnih praksi | kulturpunkt

Natječaji Poziv na sudjelovanje

<

Direktorij alternativnih praksi

RESHAPE poziva umjetnike/ice i kulturne radnike/ce da podijele svoje radove koji će postati dio Direktorija ideja i praksi.

ROK: 31.12.2020
  • A
  • +
  • -

RESHAPE želi okupiti profesionalce iz Europe i Južnog Mediterana u eksperimentalnom procesu ne bi li zajednički razvili vlastite prakse te transformirali umjetnički sektor.

Politički, ekonomski i tehnološki zaokreti u našem društvu iz temelja mijenjaju način stvaranja, predstavljanja i percipiranja izvedbenih umjetnosti. S jedne strane se produbljuju postojeće nejednakosti kada je u pitanju mobilnost umjetnika i njihovih radova, dok s druge strane tržište ne uspijeva osigurati da raznolike estetike i diskursi dopru do publika širom Europe. Umjetnost još uvijek u većoj mjeri funkcionira u organizacijskim okvirima koji nisu integrirali spomenute transformacije. U isto vrijeme, kada je u pitanju rad umjetnika, sve se više zamagljuju granice između država, disciplina i sektora.

Inovativne organizacijske strukture i inovativni projekti postoje širom kontinenta i eksperimentiraju s raznim strategijama ne bi li angažirali raznolike publike, realizirali intersektorsku suradnju te u isto vrijeme ostali vjerni vrijednostima koje su sami definirali. Te inicijative, iako često krhke i razjedinjene, predstavljaju signale ili indikatore budućih modela rada i njihovog mogućeg razvoja. RESHAPE istražuje takve inovativne strukture, a već im je kroz brojne aktivnosti osigurao vrijeme i mjesto za zajednički rad u transnacionalnom kontekstu.
 
Kao nastavak zajedničkog promišljanja kako će polje umjetnosti u budućnosti biti organizirano, RESHAPE želi proširiti spektar inicijativa, organizacija i pojedinaca koje su u svojim sredinama već implementirale inovativne i transformativne metode rada. Specifično, cilj je predložiti održiva i realistična rješenja za 5 gorućih pitanja umjetničkog polja:
 
- Umjetnost i zajednica: Kako umjetnost može podržati građane koji se zajedno aktiviraju?
- Pravedni modeli upravljanja: Kako stvoriti otvorene, uključive i fleksibilne modele upravljanja?
- Umjetnost i društvo: Kako bolje razumjeti i promicati važnost umjetnosti u društvenom tkivu?
- Solidarno financiranje: Kako solidarno financiranje može osigurati vitalnost suvremenog stvaranja?
- Transnacionalne / postnacionalne umjetničke prakse: Koji su okviri rada i alati umjetnicima potrebni za transnacionalno djelovanje te kako ih osigurati?
 
Podijelite svoju praksu u RESHAPE Direktoriju ako mislite da vaše ideje i prakse mogu biti inspirativne za druge profesionalce iz Europe i Južnog Mediterana. Prijavnom obrascu možete pristupiti ovdje. Direktorij će se ažurirati svakih nekoliko mjeseci, a prijave su otvorene do daljnjeg.
Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 29.06.2020