Disonantno kulturno naslijeđe | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Disonantno kulturno naslijeđe

Višnja Kisić ovogodišnja je dobitnica europske CPRA nagrade (Cultural Policy Research Award) za istraživanja u području kulturne politike.

  • A
  • +
  • -

Mlada doktorandica UNESCO-ove katedre za kulturnu politiku i menadžment pri Univerzitetu umetnosti u Beogradu, dobila je Europsku nagradu za kulturnu politiku (CPRA) za 2013. godinu, u konkurenciji 36 kandidata iz 17 zemalja. 

Nagrađeni istraživački projekt Višnje Kisić odnosi se na upravljanje "disonantnim kulturnim naslijeđem" i raspoloživim alatima kulturne politike u tom procesu. Disonantno naslijeđe su objekti i mjesta koje različite grupe različito određuju, najčešće u postkonfliktnim područjima Jugoistočne Europe. 

Istraživanje Višnje Kisić trebalo bi doprinijeti unapređenju postojećih mehanizama kulturne politike, nasuprot rastućim nacionalističkim interpretacijama naslijeđa, kao i proširenju koncepta naslijeđa, kako teorijskog, tako i u okviru europskih kulturnih politika.

Nagrada je dodijeljena 6. studenog u Antwerpenu na svečanosti povodom 10. godišnjice prve dodjele te nagrade, koju su ustanovili ECF (European Cultural Foundation) i Riksbankens Jubileumsfond radi ohrabrivanja studenata i mladih istraživača iz cijele Europe koji se bave ovim područjem. Nagrada se sada dodjeljuje u suradnji s ENCATC (European Network of Cultural Administration Training Centers), a pobjednik dobiva novčani iznos od 10 000 eura.

ENCATC / Novosti

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.11.2013