DIY 3D printer | kulturpunkt

Natječaji Edukacija

<

DIY 3D printer

Radiona.org poziva na radionicu pod vodstvom Filipa Kovačića-Popova koja će se održati 13. i 14. prosinca od 12 do 18 sati u galeriji G-MK.

ROK: 09.12.2014
  • A
  • +
  • -

3D printanje pomiče granice mogućnosti u maker svijetu već nekoliko godina. Sama tehnologija 3D printanja i aditivnog modeliranja postoji preko 40 godina. Tek 2007. godine pokreče se RepRap pokret s idejom homemade i DIY 3D printera dostupnih svima. Ubrzo nastaju mnoge inačice 3d printera kako i različiti pristupi izrade istih. Radionica će vas upoznati s osnovama mehanike 3d printera, izborom dijelova te gdje i kako naći iste. Kroz dva dana radionice polaznici će proći sve od mehanike do elektronike i firmware-e koji su potrebni za funkcioniranje 3d printera. Prvi dan je posvećen čistoj mehanici, "bear metal" printera. Linearne vodilice, zupčanici, remeni i remenice su samo neki od pojmova koji će zapaliti sve ljubitelje mehanike. Drugi dan se radi software i elektronika. Pretežno će dominirati tranzistori, motori, napon i amperi, sto će upaliti sve lampice pravih ljubitelja elektronike. Uz printanje na jednom od homemade printera, posjetitelji se mogu okušati u izradi 3d modela pomoću računala i putem mobilnih uređaja.

Filip Kovačić-Popov dugogodišnji je zaljubljenik u elektroniku i sve što se pokreće na struju. Prvi susreti sa robotikom 2006. godine na Drugim hrvatskim borbama robota. Nakon otkrića robotike kreće u smjeru biomimikrije te 2008. godine završava prvog više nožnog robota (hexapod). Od 2006. do  2009. sudjeluje na većini hrvatskih te nekoliko međunarodnih sajmova inovacija i tehničkih tvorevina. 2011. godine kreće na put u svijet 3D printanja i aditivnih tehnologija. Trenutno studira na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Prijave za sudjelovanje primaju se do četvrtka, 9. prosinca, u ponoć, na adresu elektroničke pošte. Više potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.11.2014