Diyala u kolijevci hip hopa | kulturpunkt

Kulturoskop Intervju

<

Diyala u kolijevci hip hopa

Tijekom proteklih godinu dana za varaždinsku repericu Diyalu otvorila su se mnoga vrata. Nakon godina i godina provedenih u undergoundu hrvatska se hip hop scena konačno zainteresirala za nj

Razgovarao: Stjepan Jureković
  • A
  • +
  • -

KP: Kako je došlo do suradnje s njujorškim labelom i o kojem se labelu konkretno radi?

Diyala: Do suradnje s NY labelom došlo je preko gospodina Miroslava Vidovića, vlasnika Morris studija u Zagrebu, koji je proslijedio moj demo svom poslovnom partneru i prijatelju, gospodinu Draganu Čačinoviću, vlasniku izdavačke kuće Nod Diss(k) Records i suvlasniku kompanije PMG97.

KP: Što točno ta suradnja znači za vašu karijeru, što možete očekivati i kako ćete se prema tim stvarima postaviti? Planirate li ostvariti  internacionalnu karijeru ili inozemna iskustva iskoristiti za nastavak rada u sklopu hrvatske hip hop scene?
Diyala: Sretna sam i zahvalna na mogućnosti da se mogu predstaviti međunarodnoj publici te svoja dosadašnja iskustva u ovih 8 godina "undergorund" scene podići na viši nivo, a to je profesionalizam kojemu sam težila, kao i sama činjenica da glazbom mogu zarađivati za život.

Pisanje tekstova uvijek je bio ključni faktor u mom životu te je već u ranijoj životnoj dobi (sada gledajući unatrag) bilo indikacija da će to biti moja vodilja i vrlo važan način izražavanja. Pronalasci i smisao za pisanje odražavaju moju kreativnost kroz repanje i pjevanje. Kao i do sada namjeravam ostati predana svom radu i pokušati opravdati ukazano povjerenje.

Vjerojatno vam je ovim pothvatom jasno da na hrvatskoj glazbenoj sceni za mene nema mjesta kao artista, s obzirom na moje izražavanje na engleskom jeziku i vrsti glazbe. U Hrvatskoj se ne može živjeti od hip-hopa!

Kada kažem živjeti od hip-hopa, tada mislim na neopterećeno uživanje u plodovima svoga rada, a vi samo možete nagađati koliko je takvih izvođača u mogućnosti.

Talenata ima, volje ima, a i supkulturna scena razvija se velikom brzinom.

Nedostaje malo više vjere u današnje mlade i nadobudne izvođače, a i prilika za iskazivanjem svojih potencijala.

Imat ću prilike jednog dana staviti na papir sve koji su mi od srca pomogli, ali malo više susretljivih Edo Maajki ili više poslovnih pothvata, kao što je to u ovom slučaju učinio g. Miro Vidović, ne bi škodilo.

KP: Kakva je trenutno situacija na njujorškoj hip hop sceni? Čime ste uspjeli privući njihovu pažnju?

Diyala: Prateći scenu preko medija NY je NY, i uvijek će biti kvalitetnih i afirmiranih izvođača, ali iz iskustva ću znati tek svojim povratkom i eventualnim dojmovima.

A pažnju sam privukla, kako mi je rečeno, svojim osebujnim stilom. Malo bi bilo presmiješno da sam ja ta koja će vam odgovoriti na sve to, ali vjerujem da se rad i disciplina isplate, a to je ono što se lako nazire i što je vrijedno spomena.

KP: Postoje li slična iskustva i s nekim drugim našim reperima ili ste vi ta koja probija led u ime drugih. Drugim riječima, ima li nade za afirmaciju hrvatske scene u svijetu, cijene li vani to što se kod nas radi?

Diyala: Blackout se u svoje vrijeme, a i danas, stvarajući razne suradnje sa svjetski priznatim izvođačima isfurao s raznim klupskim eventima. Isfurali su vani i neke svoje producente što je za svaku pohvalu. Ali, nisam upoznata s tim da je neki naš MC, a pogotovo ženski MC ikad potpisao za američkog izdavača.

Ukratko, ovakvim postupcima nam se ipak priznaje doza naših mogućnosti i kvalitete. Kao što sam i spomenula, scena se širi pa se oprezno valja okrenuti i na druge hrvatske regije jer se svašta može doživjeti i na mnogo manje razvikanim partyjima tj. koncertima. Moj je savjet mladim nadama da ostaju ustrajni i neustrašivi, jer eto, i po mom primjeru valja zaključiti da ništa nije nemoguće u tom pogledu.

Ima jedan odličan citat poznatog komičara Billa Cosbya koji mi je puno pomogao!

"The wish for success has to be greater then the fear of failure!"

Hvala i pozdrav čitateljima vašeg portala.

Objavio/la admin [at] kulturpunkt.hr 28.05.2007