Dizajn kao odgovor | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Dizajn kao odgovor

Četvrto izdanje međunarodne konferencije (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik svoj fokus stavlja na angažirane mlade dizajnere. 

  • A
  • +
  • -

Nevladina organizacija Blokovi i ove godine organizira međunarodnu konferenciju (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik. Četvrta po redu konferencija od 27. do 30. ožujka u Kulturnom centru Beograda okuplja dizajnere i teoretičare iz regije, Europe i svijeta te kroz seriju predavanja, diskusija, radionica i izložbi renomiranih autora promišlja suvremeni dizajn i vizualno oblikovanje. Konferencija je prvenstveno namijenjena studentima umjetničkih fakulteta i fakulteta za dizajn iz regije, ali i mladim profesionalcima i široj publici.

Podnaslov ovogodišnje konferencije je Obuka te je fokus program na propitivanju obrazovanja mladih dizajnera: “Pretpostavljamo da živimo u savremenim, demokratski ustrojenim državama, koje podrazumevaju pluralizam političkih, kulturnih i verskih ubeđenja i stavova iz kojih bi, valjda, trebalo da proizađe svekolika raznolikost onoga što zovemo životnim stilom. Kako je onda moguće da skoro sve dizajnerske škole podučavaju unutar jedne jedine doktrine?”, pitanje je koje postavljaju organizatori. 

Konferenciju čini ukupno deset predavanja i jedanaest studentskih radionica, ali i šest izložbi: Polet - Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969 -1980. godine, Pohlepa nije u modi, saosećanje jeste, Imam(o) problem, Search/Find/Like/Share - Mogućnosti vizuelnog pripovedanja, Novine su mrtve, živele novine! Tribuna 2009-2013 i izložba radova sudionika konferencije Menjaža. Među najavljenim predavačima su: Boštjan Botas Kenda i Tribuna iz Slovenije, Dennis Elbers iz Nizozemske, Isidora Nikolić, Nebojša Cvetković i Vesna Pešić iz Srbije, Ivica Mitrović i Vanja Cuculić iz Hrvatske, Janna Ullrich iz Njemačke i Oliver Kartak iz Austrije.

Stil Merkelove / The Blazer, GDFB

Iz bogatog programa izdvaja se izložba Search/Find/Like/Share - Mogućnosti vizuelnog pripovedanja kustoskog tima Ehman-Elbers koja prikazuje mogućnosti vizualnog pripovijedanja o društvu u tranziciji. Zastupljeni radovi fotografa i dizajnera, raspliću složene strukture našeg doba te nude vizualno oblikovan odgovor na na aktualnu političku, društvenu i ekonomsku krizu. Tu je i izložba Novine su mrtve, živele novine! Tribuna 2009-2013, presjek najnovijih vizualnih rješenja ljubljanskog aktivističkog časopisa Tribuna koji kao studentsko glasilo postoji od 1951. godine. U Tribuni su svojevremeno objavljivali i Mladen Dolar, Rastko Močnik, Slavoj Žižek, OHO grupa te drugi intelektualci i umjetnici. Časopis danas izlazi mjesečno i besplatno je dostupan na Sveučilištu u Ljubljani, knjižarama i galerijama, a koncipirana je kao kritička platforma u kojoj se objavljuju intervjui, "tribunali", kritike, ilustracije, fotografije, stripovi.

 

Tribuna, Istvan David

Izložba Imam(o) problem predstavlja selekciju 70 angažiranih radova studenata dizajna i umjetnosti, dizajnera, umjetnika, fotografa i aktivista iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Obrazovanje, ekonomija, politika, marginalne grupe, povlašteni, međuljudski odnosi, ekologija, obitelj, posao, slobodno vrijeme, dizajn, umjetnost, sve su to teme i problemi koje su mladi dizajneri pokušali vizualno artikulirati.

Detaljne informacije o programu, izlagačima, predavačima i organizatorima konferencije možete saznati na stranicama nevladine organizacije Blokovi

KP / Blokovi

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 28.03.2013