Dizajn kao sustav | kulturpunkt

Najave Festival

<

Dizajn kao sustav

Drugo izdanje Plana D predstavlja projekte čiji dizajn ide dalje od pukog oblikovanja forme i predavače koji ga razumijevaju u širem ekonomskom i društvenom kontekstu. 

27.09.2018 - 30.09.2018 , Zagreb - Tehnički muzej

FOTO: Tjaša Kalkan, Plan D / Facebook

U četvrtak, 27. rujna u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, s početkom u 20 sati otvara se drugi Međunarodni festival dizajna Plan D, čije ovogodišnje izdanje uz izložbe nudi i bogat konferencijski program.

Prvog dana festivala u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva otvara se izložba Za korisnike / Za ljude – etički pogledi na dizajn u sklopu koje će biti predstavljeni radovi afirmiranih domaćih i inozemnih autora. Izložba predstavlja projekte koji dizajn shvaćaju šire od pukog oblikovanja forme i neposrednih funkcija za korisnika, već na inovativan i etičan način promišljaju i oblikuju dizajn kao sustav, a koji se manifestira kao koncept, kritika, metodologija, inicijativa ili proizvod. Uz tematsku izložbu, tu je i Međunarodna izložba mladih autora koja okuplja selekciju radova pristiglih na festivalski natječaj.

Osim onog izložbenog, program festivala čini i bogati konferencijski program, koji počinje 28. rujna u 18 sati, a održava se svaki dan do završetka festivala. U sklopu ovog programa Plan D predstavlja strane i domaće predavače – one iz dizajnerske struke, koji će potaknuti introspekciju lokalne i globalne dizajnerske prakse iz etičke perspektive –  ali i one iz drugih polja djelovanja, koji će nam svojim uvidima proširiti shvaćanje i razumijevanje dizajna u širem ekonomskom i društvenom kontekstu. Predavanje će tako održati Lydia Nicholas, Ludwig Zeller, Anja Neidhardt i Maja Ober, zatim predstavnici Zadruge za etično financiranje, Dražen Šimleša i Slobodna domena – zadruga za otvoreni kod i dizajn. Program uključuje i okrugli stol na temu Etika i dizajn koji moderira dizajnerica Ivana Borovnjak

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 26.09.2018