Dizajner - autor ili vojnik? | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Dizajner - autor ili vojnik?

U Beogradu počinje konferencija o mogućnostima društvenog angažmana kroz vizualno oblikovanje.

  • A
  • +
  • -

Međunarodna konferencija (Grafički) dizajner: Autor ili univerzalni vojnik bit će održana od 28. do 31. ožujka u dvorani Kulturnog centra Beograda. Ovogodišnju manifestaciju, koju organizira udruga Blokovi, činit će serija predavanja, diskusija, radionica i izložbi renomiranih autora, dizajnera i teoretičara iz Srbije, regije i Evrope, okupljenih pod sloganom Akcija!.

Koncepcija treće konferencije dizajnera temeljena je na preispitivanju aktualnosti First Things First Manifesta iz 2000. godine koji je ukazao da dizajneri troše vrijeme i kreativnu energiju na promociju fetišizma robe, u vrijeme kada ekološke, socijalne i kulturne krize bez presedana traže angažman.

"Živimo u sistemu koji sa lakoćom upija svaku kritičku akciju i već u sledećem trenutku pretvara je u deo svoje mašinerije. Da li u našim zatvorenim svetovima zagledanim svakodnevno samo u sopstveni tanjir i ekran ima još volje i snage za akciju? Da li su strategije otpora postojećem poretku i aktivna borba odgurnute na društvenu i profesionalnu marginu? Da li nam je varljiva sigurnost margine dovoljna?", neka su od pitanja kojima je posvećena ova konferencija namenjena prvenstveno studentima umjetničkih fakulteta i fakulteta za dizajn, ali i mladim profesionalcima te široj publici.

Ovom prilikom, kao pozvani predavači, u Beograd dolaze Britanci Ian Anderson iz The Designers Republic, Tony Credland i Glenn Orton iz Cactus Network, zatim Ruedi Baur iz Švicarske, Nizozemac Daniel van der Velden, Dejan Dragosavac i Rafaela Dražić iz Hrvatske, Miha Artnak iz Slovenije, kao i Jovan Čekić, Miloš Ilić i A3 Format grupa iz Srbije. Kako najavljuju iz organizacije, konferencija će biti otvorena projekcijom filma Ruski umjetnički eksperiment Borisa Miljkovića i Branimira Dimitrijevića, nakon čega slijedi razgovor na temu Konstrukcija novog društva

Beogradsku konferenciju prate i izložbe Dizajn neslaganja, Dizajn i nezavisna kultura u Hrvatskoj 1990-2010, Penguin 76, Projekti kolaboracije grupe Škart te Menjaža - izložba radova studenata i sudionika konferencije. 

Izložba Dizajn i nezavisna kultura u Hrvatskoj 1990-2010 posvećena je inovativnim i istraživačkim koncepcijama u dizajnu vizualnih komunikacija na području alternativnih, progresivnih i nezavisnih društvenih, posebno kulturnih praksi u Hrvatskoj od 80-ih do danas. Kako je naglašeno u najavi: "Reč je o periodu kada dizajnerska disciplina doživljava ekspanziju kao društveni fenomen, ali i u Hrvatskoj prolazi kroz fazu strukovne konsolidacije. Izložba je nastala kao prirodan sled, nakon objavljivanja knjige Dizajn i nezavisna kultura, koju su uredili Maroje Mrduljaš i Dea Vidović, a dizajnirali Dario Dević i Hrvoje Živčić. Knjigu su 2010. objavili Savez udruga Klubtura i Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva u partnerstvu sa izdavačkom kućom UPI2M-Plus". Uz ocrtavanje pojedinih povijesnih referenci, na ovoj će izložbi biti prikazane i promjene na dizajnerskoj sceni specifične za Hrvatsku, također i u kontekstu međunarodnih tendencija. 

Detaljan program konferencije pronađite ovdje

KP / Blokovi
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 27.03.2012