Dizajniranje utopije | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Dizajniranje utopije

Kustoska koncepcija Maše Milovac i suradnika pod nazivom Utopijski kolektiv predstavljat će Hrvatsku na prvom Londonskom bijenalu dizajna 2016.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: HDD

Londonski bijenale dizajna prvo je izdanje te manifestacije koja ima ambiciju postati reprezentativni europski izložbeni, a ne sajamski događaj u području dizajna. Održat će se u prostoru bivše kraljevske palače Somerset House, sada poznatog kulturnog centra na obali Temze, od 7. do 27. rujna, a tema prvog bijenala povezana je s obljetnicom prvog izdanja Utopije Thomasa Morea. Poziv sudionicima pod zajedničkim naslovom Utopia by Design tražio je da kroz suvremene dizajnerske pristupe preispitaju aktualnost utopijske ideje te da se pozabave jednim od temeljnih pitanja čovječanstva danas.

Na javni natječaj Ministarstva kulture i Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) stigle su tri prijave, a ocjenjivački sud u sastavu Martina Borovac Pečarević i Nevena Tudor Perković kao predstavnice Ministarstva, te Ivica Mitrović, Silvio Vujičić i Dejan Kršić kao predstavnici HDD-a, jednoglasno je izabrao kustosku koncepciju autorice Maše Milovac i tima suradnika pod naslovom Utopijski kolektiv.

"Raznolikost dosadašnjih pristupa i područja djelovanja u inicijalnom prijedlogu navedenih autorica i autora te članova suradničkog tima (produkt dizajn, device art, grafički dizajn, tipografija, kritički i spekulativni dizajn, hibridne prakse na rubu dizajna i suvremene odnosno izvedbene umjetnosti) upućuje na zanimljive potencijale interdisciplinarne platforme koja ne ilustrira opću temu Utopia by Design, nego u svojoj strukturi vidi i koristi dizajn kao istraživačku, kritičku i spekulativnu praksu, odnosno instrument poticanja javne rasprave, promišljanja položaja i uloge dizajna u današnjem društvu kao i potencijala dizajna u ostvarivanju pozitivnih društvenih promjena", objašnjenje je žirija.

Autori i dizajneri koncepta su Maja Čule, Hrvoje Hiršl, Maja Kolar i Maša Poljanec, Oleg Šuran, Mauro Massarotto, Mauricio Ferlin te Hrvoje Živčić. Izvršna je producentica Morana Matković, a dizajnerica postava Martina Granić.

Ovdje potražite popis prijavljenih radova.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.12.2015

VEZANE VIJESTI

Institucija kao akt suradnje

Piše: Iva Rosandić

U organizaciji BADco.-a, Hrvatskog dizajnerskog društva i Platforme Upgrade nastao je jedinstveni spoj izložbe i izvedbe naziva Neopipljivo – Institucije treba graditi.

Preispitivanje povijesti dizajna

Piše: Vatroslav Miloš

Dizajnerice 1930-1980: Kontekst, produkcija i utjecaji istraživački je projekt autorica i istraživačica Maše Poljanec, Maje Kolar i Ane Bedenko.

Konverzija prostora zahtijeva planiranje

Piše: Matija Mrakovčić
Tribina održana u prostoru bivše vojne bolnice u Vlaškoj naglasila je potrebu transparentnog, uključivog i održivog upravljanja prostorima u vlasništvu države.