Djeca stvaraju filmove | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Djeca stvaraju filmove

54. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece predstavit će 83 filma djece osnovnoškolske dobi iz cijele Hrvatske.

05.10.2016 - 08.10.2016 , Makarska - Više lokacija
  • A
  • +
  • -

U Makarskoj će se od 5. do 8. listopada moći pogledati izabrani filmovi djece osnovnoškolske dobi iz cijele Hrvatske i to u sedam službenih projekcija. Makarsku će posjetiti više od 120 sudionika filmskih družina iz osnovnih škola, klubova i udruga iz cijele Hrvatske.

Dva dana prije svečanog otvorenja Revije, Hrvatski filmski savez uz pokroviteljstvo HAVC-a organizira i prvu Regionalnu konferenciju o pravima djece u okviru medijske pismenosti, koja traje do 6. listopada. 

Na samu je Reviju prijavljeno čak 195 filmskih radova djece osnovnoškolske dobi iz cijele Hrvatske, od čega je nakon selekcije za ulazak u službenu konkurenciju prošlo njih 83, a Selekcijsku su komisiju činili Josip Krinić (pedagog), Diana Nenadić (filmska kritičarka) i Slaven Zečević (filmski montažer).

O nagradama će odlučivati Ocjenjivački sud koji čine producentica Jacqueline Cosgrove iz Australije, novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu Maja Flego, redateljica Kristina Kumrić, direktor fotografije Boris Poljak i animatorica Petra Zlonoga. Osim nagrada odraslih, nagrade će davati i Internacionalni žiri djece iz Makedonije, Albanije, Slovenije, Italije i iz Hrvatske. Oba žirija dodjeljuju po tri nagrade i to u kategorijama animirani, dokumentarni i igrani film, TV reportaža i slobodni stil. 

Ove godine uveden je novitet za članove dječjeg žirija. Naime, uoči početka Revije za njih je organizirana radionica Kako žirirati filmove? koju će voditi redateljica i snimateljica Eva Kraljević i profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić. Na taj će način članovi žirija biti još bolje pripremljeni za težak zadatak koji im slijedi.

Također će za korisnike Udruge s invaliditetom SUNCE iz Makarske biti organizirana radionica stop animacije koju će voditi Ksenija Sanković i Ivana Štedul, profesionalni radni terapeut.

54. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece organiziraju Hrvatski filmski savez i Udruga Dokuma, a detaljan program potražite na službenim stranicama.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 29.09.2016