Dječjim stripom za čiste rijeke | kulturpunkt

Vijesti Strip

<

Dječjim stripom za čiste rijeke

Udruga ljubitelja stripova StripOs iz Osijeka pokrenula je projekt Balkanske vode i kampanju kojom prikupljaju sredstva za tisak knjige dječjih stripova.

Pripremila: Matija Mrakovčić

Balkanske vode, promotivni spot, screenshot

  • A
  • +
  • -

Područje niskog tlaka zraka uzrokovalo je u periodu od 14. do 16. svibnja 2014. poplave na području Balkana. Oborine u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini bile su najobilnije u proteklih 120 godina. Kiše, aktivirane bujice i klizišta podigle su vodostaje rijeka što je dovelo do poplavljivanja okolnih nizina. Poplavne vode uzrokovale su 2000 odrona diljem jugoistoka Europe. U poplavama iz 2014. indirektno je pogođeno preko 2 milijuna ljudi. Tisuće životinja ostalo je pod vodom. Biljni svijet mjesecima kasnije pokrivalo je blato.

Poplave je prouzročila priroda. No, za posljedice u velikom su dijelu krivi izvršna vlast i ljudi. Zbog nedostatka sredstava, preventivne mjere gotovo se ne provode. Nasipi oslabljeni iskopima šljunka stari su pedeset i više godina. Korita rijeka, odvodni i oborinski kanali neredovito se čiste. Stanovništvo baca u kanale i rijeke različiti otpad, plastične boce, vrećice, papir, staklo, ostatke hrane i higijenskih proizvoda. Direktno si ugrožavamo život i okoliš, zagađujemo vodu, zemlju i zrak. Stvaraju se plutajući otoci smeća koje poplave rijekama raznesu po cijeloj planeti.

Tijekom ljeta 2015. Udruga ljubitelja stripova StripOs iz Osijeka održala je u Gunji (RH), Obrenovcu (RS) te Maglaju i Doboju (BiH) radionice crtanja stripa s djecom na teme poplava iz 2014. Uz stripove, na radionicama su nastale i priče o životu za vrijeme poplava, fotografije šteta prouzročenih poplavama i fotografije korita onečišćenih rijeka. Udruga StripOs sav materijal želi objaviti u knjizi A4 formata od 156 stranica u boji, uz prijevod na engleski. Knjiga bi se u proljeće 2016. djelila djeci i mladima u spomenutim mjestima, u zamjenu za pet iskorištenih plastičnih boca ili pet komada PE-LD ambalaže (fleksibilne boce, vrećice za kruh i smrznutu hranu). Osnovna je ideja postupno graditi svijest među djecom i mladima da se otpad više ne baca u rijeke i na taj način preventivno djelovati na štete od poplava.

 

"Organiziranim radionicama pomogli smo djeci da se na kreativan način oslobode trauma i strahova od poplava, skupljanjem otpada dajemo im priliku da nauče nas starije kako poštivati prirodu", kažu iz udruge. Ukupno planiran budžet za provedbu projekta iznosi 4000 dolara od kojih se 3000 planira pribaviti putem grupnog financiranja na crowfunding platformi. Skupljena sredstva utrošit će se za tisak 1500 knjiga. Sva dodatno prikupljena sredstva ulažu se u daljnji tisak knjiga, promocije, izložbe i prikupljanje plastične ambalaže u nizu mjesta uz tok rijeke Save koja prolazi kroz sve tri zemlje.

Udruga ljubitelja stripova StripOs Osijek osnovana je 2009. godine s ciljem očuvanja baštine stripa i poticanja kreativnog stvaralaštva djece i mladih. Radeći Festival dječjeg stripa u Gunji 2015, nastala je ideja izrade regionalnog humanitarno-ekološkog projekta koji bi obuhvatio područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije pogođena poplavama 2014. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.12.2015

VEZANE VIJESTI

Razorna pojava ljupkoga imena

Ulična galerija predstavlja seriju fotografija kolektiva Kamerades nastalih uslijed obilnih poplava u svibnju 2014. godine.

Više prostora za umjetnost

Već četvrtu godinu za redom, vinkovačka Udruga ljubitelja filma RARE organizira brojne edukativne aktivnosti namijenjene promoviranju filma i novih medija.

Priča o knjižnici i djeci koja čitaju

Piše: Ida Jagar
Nakon uspješne akcije prikupljanja knjiga, posjetili smo osnovne škole "Ivan Filipović" u Račinovcima i "Antun i Stjepan Radić" u Gunji i njihove nove školske knjižnice.