Djevojke i djevojaštvo | kulturpunkt

Najave Festival

<

Djevojke i djevojaštvo

Bogat filmski program jubilarnog Vox Feminae Festivala fokusira se na načine na koje djevojke i žene pregovaraju s kulturom u kojoj žive i koja ih je oblikovala.

08.10.2016 - 16.10.2016 , Zagreb - Dokukino KIC

Check it!

Deseti Vox Feminae Festival održava se od 8. do 16. listopada u Dokukinu KIC, a novina je ove godine natjecateljski karakter u kategorijama dugometražnog i kratkometražnog filma. Posebnost je ovogodišnjeg filmskog programa i to što je za publiku u potpunosti besplatan.

Na festivalsku temu Djevojke i djevojaštvo u programu su posebno upečatljiva dva igrana filma s tinejdžerkama kao glavnim aktericama. Igrani film Napadaji prati jedanaestogodišnju Toni, zaljubljenicu u sport, koja preispituje svoju želju da se uklopi u društvo vršnjakinja koje se za razliku od nje bave plesom. U filmu Girl Flu dvanaestogodišnja Bird suočava se s odrastanjem, pubertetom i nerazumijevanjem roditelja kao posljedicom prve mjesečnice.

Deseti VFF donosi i izvrsnu selekciju queer dokumentaraca. Simbolično i spontano objavljen netom nakon stravičnog masakra u Orlandu, film Jewel's Catch One dokumentira jedan od najstarijih američkih sigurnih prostora za LGBT osobe različite etničke i klasne pripadnosti, famozni noćni klub Catch One u Los Angelesu i vlasnicu Jewel, te njegov utjecaj na život LGBT zajednice u gradu.

Major prati Miss Major, jednu od pionirki stonvolške pobune koja je prošla surov životni put: prvo kao zatvorenica i seksualna radnica, a potom kao inspirativna glasnogovornica trans zajednice i internacionalno prepoznata aktivistica za ljudska prava.

Film Check it! intiman je prikaz četvero prijatelja iz djetinjstva koji pokušavaju pobjeći od života na ulici neobičnim hobijem: modom. Uz vodstvo bivšeg zatvorenika Moa, članovi Checkita stvaraju vlastitu modnu marku i organiziraju modne revije. Ipak, razbijanje lanca siromaštva i nasilja u kojem su odrasli pokazat će se kao obeshrabrujući zadatak. Film slovi kao spiritualni nasljednik kultnog Paris is Burning

Nešto kontroverznije ostvarenje Seed Money dokumentacija je života Chucka Holmesa koji je gej pornografiju iz B produkcije doveo u mainstream pomoću svoga legendarnog producentskog studija Falcon, stvarajući globalno vidljivo carstvo tijela i fantazije, pridonoseći većoj vidljivosti i reprezentaciji gej seksualnih praksi.

Na VFF-u će se prikazati i najnovije ostvarenje Ingrid Jungermann, igrani film Žene koje ubijaju. Osim toga, posebno izdvajamo i dokumentarac Tomislava Žaje Slobodni koji prati živote osoba s intelektualnim teškoćama u privikavanju na svakodnevni život van institucija, zatim film Nebojše Slijepčevića Nešto o životu koji dokumentira svakodnevicu djevojaka u malom slavonskom selu, kao i radove učenika i učenica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku: kratke dokumentarce #Netko kao ti i Ne žalim zbog ničega.

Kompletan filmski program i raspored projekcija potražite na službenoj i Facebook stranici Vox Feminae Festivala.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 28.09.2016