Dnevnik pokretanja | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Dnevnik pokretanja

Plesna predstava Irme Omerzo U hodu istraživački je nastavak potrage koja je započela u pothodniku.

29.10.2015 - 01.11.2015 , Zagreb - Zagrebački plesni centar
  • A
  • +
  • -

U Zagrebačkom plesnom centru premijerno će 29. listopada, s početkom u 20 sati, biti izvedena plesna predstava Irme Omerzo U hodu. Prihod od prodaje karata bit će poklonjen građanskoj inicijativi Are you syrious u svrhu pomoći izbjeglicama.

"Pothodnik Importanne centra. Večer. Kraj ljeta. Užurbani prolaznici koji hodaju gore - dolje, lijevo - desno. Među njima nekoliko promatrača. Može ih se uočiti jer nose bilježnice i nešto zapisuju",  tako je prije više od godine dana započeo rad na koreografskom istraživanju Irme Omerzo pod nazivom Dnevnik pokretanja. To je istraživanje prethodilo ovome procesu, ali je po mnogo čemu zacrtalo metodologiju rada i pristup plesnim materijalima. U tom smislu, plesna predstava U hodu istraživački je nastavak potrage koja je započela u pothodniku.

Ono što karakterizira pothodnike, a razlikuje ih od trgova, ulica ili javnih parkova jest činjenica da se radi o tranzitnom mjestu. To je mjesto kojim hodamo samo kako bismo došli s jednog kraja na drugi.

Moglo bi se reći da se ova predstava bavi s jedne strane istraživanjem različitih obrazaca kretanja koji se funkcionalno upražnjavaju za vrijeme hoda, i s druge strane motivom prijelaza kao principom organiziranja plesne predstave. Predstava nastaje i razvija se u hodu, između mjesta A i mjesta B, a to znači unutar mape različitih susreta u kojima se perspektiva onoga koji gleda, kao i onoga koji hoda neprestano mijenja.

U predstavi plešu Pravdan Devlahović, Lana Hosni i Ivana Pavlović. Glazbu na violončelu stvara Stanislav Kovačić, a za oblikovanje elektronskog zvuka zadužen je Bojan Gagić. Oblikovanje svjetla potpisuje Nikša Mrkonjić, dramaturšku podršku pruža Mila Pavičević, a o kazališnoj tehnici brine Duško Richtermot. Boris Greiner zadužen je za grafičko oblikovanje, a za fotografiju Jasenko Rasol

Predstava je rađena u produkciji Marmota, a reprizno će biti izvedena 30. i 31. listopada u 20 sati.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.10.2015