Do kraja ljeta | kulturpunkt

Vijesti Izdavaštvo

<

Do kraja ljeta

Nakon predavanja Samija Khatiba i Douglasa Kahna te McChesneyjeve Digitalne isključenosti, Multimedijalni institut najavljuje simpozije, koncerte, tribine i nova izdanja.

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Prvo u nizu događanja - nakon predavanja Douglasa Kahna koje nas očekuje 6. ožujka - jest hrvatska premijera Oscarom nagrađenog dokumentarnog filma Citizenfour. Film američke redateljice Laure Poitras, "intimni portret Edwarda Snowdena i njegovih akcija", premijerno će biti prikazan u kinu Europa 19. travnja, a zajednički ga predstavljaju Multimedijalni institut, Centar za mirovne studijeŠto, kako i za koga/WHW – "organizacije koje se intenzivno bave pitanjima slobode u informacijskom društvu, zviždačima i hakerima ili novim spojevima umjetnosti i aktivizma". 

Explicit Music u suradnji sa Žednim uhom 17. travnja u Močvaru ponovno dovodi australskog muzičkog eksperimentatora Bena Frosta, u suradnji s Izlogom suvremenog zvuka 8. svibnja zakazan je nastup Reinholda Friedla, pijanista i voditelja ansambla Zeitkratzer, a nastavlja se i projekt Skoro ništa posvećen francuskom skladatelju Lucu Ferrariju

Otprilike u isto vrijeme, krajem travnja, održat će se i kolokvij naslovljen Oko nesuglasnosti – Rancièreova politika. Povod je kolokviju dvadeseta obljetnica izlaska Nesuglasnosti (La Mésentente), središnjega teksta opusa Jacquesa Rancièrea, ali i njegovi hrvatski i srpski prijevodi koji se očekuju ove godine. Također, ovaj će kolokvij poslužiti kao najava Rancièreova gostovanja u Zagrebu u jesen 2015. godine, a datum ćemo, kao i točan datum održavanja samog kolokvija, doznati uskoro. 

Konstelacije suvremenog mišljenja - program koji vodi Ante Jerić i koji u mjesečnom ritmu predstavlja mlađe teoretičare i teoretičarke iz susjedstva i regije - nakon Samija Khatiba krajem veljače i spomenutog Kahna, 9. svibnja predstavlja Christiana Fuchsa

Krajem svibnja i početkom lipnja održat će se izložba i konferencija Javna knjižnica. Radi se o zajedničkom projektu Multimedijalnog instituta i kustoskog kolektiva WHW koji, nakon izložba, prezentacija i hackathona diljem Europe, uključuje niz javnih događanja od 27. svibnja. U sklopu Javne knjižnice bit će, primjerice, predstavljena digitalizirana arhiva časopisa Praxis i Korčulanske ljetne škole koju je godinama prikljupljao Ante Lešaja, autor knjige Knjigocid – uništavanje knjiga u Hrvatskoj devedesetih. Potom se očekuje radionica Kennetha Goldsmitha, američkog pjesnika, urednika, predavača i pokretač mrežnog arhiva UbuWeb, a u sklopu međunarodne konferencije koja će se održati 7. lipnja predstavit će projekte kao što su Aaaaarg.org, Katalog oslobođenih knjiga, Open Media Library.

Potom nas od 12. do 14. lipnja očekuje Poiesis, simpozij koji će se baviti pitanjima "stvaranja i kreativnosti u umjetničkoj, tehnološkoj i političkoj domeni". Na simpoziju će sudjelovati Branka Arsić, Thomas Schestag, P. Adams Sitney i Jed Rasula dok će program "nadopuniti umjetničke izvedbe i projekcije". 

Nakon nedavno izašle knjige Digitalna isključenost Roberta McChesneyja, do ljeta 2015. u nakladi Multimedijalnog instituta izlaze i knjige Poslije konačnosti Quentina Meillassouxa, Bela Tarr – Vrijeme od poslije Jacquesa Rancièrea, Opstanak krijesnica Georgesa Didi-Hubermana, Kapitalizam kao religija Waltera Benjamina i Wernera Hamachera te The Bourgeois – Between History and Literature Franca Morettija

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.03.2015

VEZANE VIJESTI

Ulog u drugačije medije

Pripremio: Tomislav Žilić

U suradnji Multimedijalnog instituta i beogradskog Fakulteta za medije i komunikacije izdana je knjiga Digitalna isključenost Roberta W. McChesneya.

Energija i svijet

Predavanje Douglasa Kahna Zvuk upućuje na drugdje osvrće se na ulogu zvuka u umjetnostima i njegove mogućnosti da omogući bolje razumijevanje svijeta.

Pluralnost tekstura i varijanti

Piše: Nina Čalopek
Jedan od najzanimljivijih aspekata Kreidlera je njegov postav sastavljen od analognih instrumenata s elementima klasičnog rock postava koji se stapaju s elektronikom.