Do posljednjeg daha | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Do posljednjeg daha

Projekcija nagrađivanog filma Pere Kvesića Dum spiro spero održava se u sklopu godišnjeg audio-vizualnog programa Greta ArtSpace.

26.06.2016 , Zagreb - Greta
  • A
  • +
  • -

“Dum spiro spero latinska je uzrečica koja znači dok dišem, nadam se i koja je do danas ostala geslo onih koji se ne predaju do posljednjeg daha. Ispreplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snaga i snazi da se s tim gubitkom nosi. Svatko umire od časa kad se rodi, što je najveći razlog da se razumiju vrijednosti života i uživa u radostima koje pruža. Afirmirani pisac je nakon niza knjiga napravio prvi film, pri čemu je iskustvo literata progovorilo filmskim jezikom dosežući razinu njegove literature. Pojedinosti uobičajenog okruženja i svakodnevnog života uklapaju se u priču koja iz njih izvire. Ovaj je film uvelike one man show jer je uz scenarij i režiju autor i snimio sav materijal te svira drombulju, stoji u najavi filma Pere Kvesića čija će se projekcija održati u nedjelju, 26. lipnja u 21 sat.

Film je nastao u produkciji Factuma i na ovogodišnjim je Danima hrvatskog filma nagrađen Grand Prixom "za uspješno i dirljivo povezivanje medija književnosti i filma pričom i prizorima kojima autor ogoljuje i postvaruje svoje sjetne, duhovite, autodestruktivne i kreativne misli te pokazuje kako blizina smrti dokida sve tabue".
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.06.2016