Dobit od umreženog društva | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Dobit od umreženog društva

Građanke i građani Berlina izašli su početkom studenog na referendum na kojem se odlučivalo o opskrbi strujom u tom gradu.

  • A
  • +
  • -

Naime, berlinska strujna infrastruktura u posjedu je privatnog poduzeća, što su neke organizacije civilnog društva i lijeve političke partije htjele preokrenuti referendumom održanim 3. studenog. No, bezuspješno

Pravila referenduma u Berlinu su takva da je za potvrđivanje referendumske odluke potrebno pozitivno izjašnjavanje minimalno 25% svih građanki i građana s pravom glasa. Iako je slična inicijativa prethodno uspjela u Hamburgu, nakon prebrojavanja glasova u Berlinu evidentno je da je za pozitivan ishod ovog referenduma nedostajalo 1,2 postotna boda. 

Ciljevi inicijatora referenduma bili su otkupljenje infrastrukture strujne mreže grada Berlina, uvođenje demokratske kontrole u poslovnu organizaciju koja bi u budućnosti nudila struju te socijalni ciljevi. Pitanje komunalnih usluga koje imaju karakter javnog dobra i čije bi koncesioniranje privatnom poduzeću moglo imalo negativne posljedice za građane po pitanju cijene i kvalitete usluge, aktualno je i u Hrvatskoj.

Izvor: Grupa 22 / Fotografija: Spiegel

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 11.11.2013