Dobra ekonomija u dobrim primjerima | kulturpunkt

Najave Konferencija

<

Dobra ekonomija u dobrim primjerima

Održava se konferencija o dobroj ekonomiji koja okuplja niz svjetskih i lokalnih stručnjaka i praktičara s ciljem učenja i praktične primjene dobrih ekonomskih modela.

23.03.2017 - 25.03.2017 , Zagreb - Matica hrvatskih obrtnika

U Zagrebu se od 23. do 25. ožujka 2017. održava konferencija o dobroj ekonomiji koja već četvrtu godinu zaredom okuplja niz svjetskih i lokalnih stručnjaka i praktičara dobre ekonomije, a s ciljem stvaranja prostora za inspiraciju, učenje i praktičnu primjenu ekonomskih modela koji se zasnivaju na načelima brige za ljude, okoliš i pravednu raspodjelu. Nastavljajući razgovor o nekim već započetim temama, ovogodišnja će konferencija donijeti i niz najnovijih rasprava i praksi iz polja kolaborativne ekonomije (collaborative economy), upoznati vas s konceptom "otvorene tvornice" u vlasništvu svojih radnika, predstaviti hotel i uspješno društveno poduzeće kojim upravljaju bivši imigranti i izbjeglice, pričati o inspirativnim primjerima participativnog upravljanja gradom te donijeti prvo hrvatsko predstavljanje i raspravu o pokretu za demokratsko upravljanje, kolektivno vlasništvo i pravedniju budućnost rada temeljenu na bogatoj tradiciji zadrugarstva i novim tehnologijama 21. stoljeća (platform cooperativism).

"Konferencija o dobroj ekonomiji nije samo mjesto praktičnog učenja i upoznavanja s brojnim primjerima dobre ekonomije, već i osvještavanja činjenice kako nije riječ o nekim izoliranim grupama, nego velikom svjetskom pokretu za dobru ekonomiju kojom se mogu osigurati i zadovoljiti potrebe svjetskog stanovništva, a pritom ne ugroziti resursi za buduće generacije"  istaknuo je Dražen Šimleša, jedan od organizatora konferencije te upravitelj Zadruge za dobru ekonomiju.

Uz niz ispirativnih predavanja, konferencija ove godine uvodi i neke nove formate i dovodi još više praktičnih radionica. U program konferencije su tako uključene tri rasprave: Kako koristiti grupno financiranje za društvena poduzeća – crowdfunding i zadružno financiranje, otvoreni dijalog sa stranim i domaćim društvenim poduzetnicima i rasprava o socijalnim zadrugama u Hrvatskoj.

Tijekom četvrte konferencije o dobroj ekonomiji održat će se i tri praktične radionice: Kako koristiti grupno financiranje (crowdfunding) za društvena poduzeća? – radionica koja se nastavlja na otvorenu raspravu, namijenjena osobama ili grupama koje već imaju spremnu ideju za društveno poduzetnički projekt, radionica Kitchen B, projekt kolektiva Biceps Cultivatus iz Francuske, inovativan model održive kuhinje u kojoj su, kroz pametni dizajn i uradi sam kulturu, sjedinjeni urbani vrtovi, recikliranje i kompostiranje kuhinjskih ostataka, te Biotecture, radionica izrade zelenih fasada i zidova koju će voditi Werner Wiartalla, član jednog od najpoznatijih društvenih centara u svijetu ufaFabrik iz Berlina.

Četvrtu konferenciju o dobroj ekonomiji organizira Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG). Cijena ulaznice za trodnevnu konferenciju iznosi 90 kuna, dvodnevnu ulaznicu platit ćete 70 kuna dok ćete dnevnu ulaznicu kupiti po cijeni od 50 kuna. U cijenu ulaznica uključen je prijevod, ručak i kava. Ulaznice su dostupne na Entrio sustavu i na njihovim prodajnim mjestima. Detaljan program konferencije možete saznati na internetskim stranicama Zadruge za dobru ekonomiju, Facebook stranici ili na Facebook eventu.

Konferencija se odvija u velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu (Ilica 49).

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 06.03.2017