Dobre vijesti iz Sarajeva | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Dobre vijesti iz Sarajeva

Na Sarajevo Film Festivalu kratki film Zvir Miroslava Sikavice dobio je posebnu nagradu žirija, a Silva Ćapin prvu nagradu u programu Pack&Pitch za projekt u razvoju

Pripremio: Vatroslav Miloš

Miroslav Sikavica, Zvir

Kratkometražni igrani film Zvir redatelja Miroslava Sikavice dobio je posebnu nagradu žirija i proglašen je trećim najboljim u kategoriji kratkog filma na 22. Sarajevo Film Festivalu. Osim toga hrvatska scenaristica i redateljica Silva Ćapin osvojila je prvu nagradu u programu Pack&Pitch za svoj projekt u razvoju pod radnim naslovom Tajnice (On Leave)

Zvir redatelja Miroslava Sikavice premijerno je prikazan u selekciji "15 dana autora" u Cannesu, gdje je nagrađen posebnim priznanjem. Film govori o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na jadranskoj obali pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa. Scenarij potpisuju Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica, direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, producenti su Lana Ujdur i Boris T. Matić iz Propeler Filma, a glavne uloge u filmu ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban

Dugometražni igrani film pod radnim naslovom Tajnice (On Leave) Silve Ćapin prati Mirjanu (60), tajnicu u jednoj osječkoj školi koja s kolegama odlazi na seminar na kojem je ujedno nominirana za Tajnicu godine. U atmosferi socijalističkog hotela u priobalnom mjestu izvan sezone odvija se niz događaja karakterističnih za sredovječne muškarce i žene na 'maturalcu'. Mirjana se pokušava snaći, osvojiti laskavu titulu i biti prihvaćena… Tajnice su uvrštene među šest projekata od rekordnih 78 koliko ih se na program Pack&Pitch prijavilo ove godine. Prva nagrada uključuje automatski poziv na razvojnu platformu SFF-a CineLink iduće godine. Producenti filma su Ivan Kelava i Rea Rajčić iz producentske kuće Eclectica. 

Tijekom 22. izdanja SFF-a prikazana su 223 filma iz 61 zemlje u sklopu osamnaest različitih programa. U kategoriji igranog filma najboljim je proglašen turski film Album u režiji Mehmeta Cana Mertoglua, Gheorge Visu dobio je nagradu za najboljeg glumca u rumunjskom filmu Psi dok je najboljom glumicom proglašena Irena Ivanova za ulogu u bugarskom filmu Bezbožnica koji je dobio i posebnu nagradu žirija. U kategoriji kratkog filma u kojoj se natjecala Sikavičina Zvir nagradu 'Srce Sarajeva' osvojio je srbijanski film Tranzicija u režiji Milice Tomović. Rumunjski film Samo dašak proglašen je najboljim u kategoriji dokumentarnog filma gdje su se uz dvadeset drugih naslova u toj kategoriji natjecali i hrvatski Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević, Kino otok Ivana Ramljaka, te manjinske hrvatske koprodukcije Zid smrti, i tako to Mladena Kovačevića i Četiri pasoša Mihajla Jevtića

22. SFF zatvoren je projekcijom francuskog filma Tour de France redatelja Rachida Daidjanija, a posebni gost posljednjeg dana festivala bio je irski glumac Liam Cunnigham, poznat po ulozi ser Davosa u kultnoj seriji Igra prijestolja. U Sarajevu su se premijerno (u sklopu programa Pretpremijera) prikazale i dvije epizode nove dramske serije Novine koja bi se od rujna trebala početi prikazivati na programu Hrvatske radiotelevizije. Premijernoj projekciji nazočio i veći dio ekipe koja je radila na ovom projektu predvođene Daliborom Matanićem koji ju je režirao. U natjecateljskim programima Sarajevo Film Festivala koji se održao od 12. do 20. kolovoza prikazalo se pet domaćih naslova, dok je u ostalim selekcijama prikazano njih još deset (uz dvije epizode spomenute serije Novine).

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.08.2016

VEZANE VIJESTI

Nostalgije mentora i borbe gojenaca

Piše: Silvestar Mileta

Pomutnje Lane Kosovac i Generacija '68 Nenada Puhovskog dva su dokumentarna filma u nacionalnom natjecateljskom programu 63. Pula Film Festivala.

Film o dvije obitelji

Piše: Martina Domladovac

Kratkometražni igrani film Cvijeće, mlade redateljice Judite Gamulin nominiran je za Studentski Oscar Američke filmske akademije u kategoriji najboljeg stranog igranog filma.

Imaginarij pomaknutih likova

Piše: Vatroslav Miloš

Dugometražni debi Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat uvršten je u službeni program Giornate degli autori venecijanske Mostre gdje će imati svjetsku premijeru.