Dobrodošli, gospodine Socijalizam | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Dobrodošli, gospodine Socijalizam

Šta je socijalizam? Koncepti – Prakse – Problemi novo je izdanje Fondacije Rosa Luxemburg.

  • A
  • +
  • -
Kriza kapitalizma i nova aktualnost socijalnog pitanja negiraju navodno nepostojanje alternative kapitalističkom poretku i ponovo na dnevni red stavljaju potragu za antikapitalističkim perspektivama i utopijama. Širom svijeta počela je jedna nova diskusija o socijalizmu. Što socijalizam znači, koji su konflikti obilježavali socijalizam u njegovoj povijesti, koje kontradikcije danas obilježavaju socijalističko mišljenje i djelovanje, kakvu budućnost socijalizam ima u 21. stoljeću neka su od pitanja koja otvaraju Michael Brie i Christoph Spehr u publikaciji Šta je socijalizam? Koncepti – Prakse – Problemi.

Brie i Spehr uz određenje socijalizma i povijesnu retrospektivu socijalističkih projekata od početka dvadesetog stoljeća skiciraju radove koji ispituju mogućnosti uspostave antikapitalističkih i postkapitalističkih poredaka. Pritom ih, uzimajući labavo određenje socijalizma kao zajednički nazivnik, grubo i provizorno dijele na dvije glavne struje. Radovi koji socijalizam smatraju moderniziranim, racionalnim odgovorom na negativne posljedice kapitalizma s jedne strane predlažu modele koji teže planiranom ekonomskom razvoju kao suprotnosti tržištima, kao i razvoju bez osobnog interesa privrednih subjekata, a s druge modele koji svjesno integriraju tržišta i osobne interese privrednih subjekata u socijalističku ekonomiju nasljedujući dinamiku, inovaciju i indirektno upravljanje karakterističnim za razvijeni kapitalizam. Ova struja se svjesno nadovezuje na iskustva reformskih faza državnog socijalizma i zagovara demokratski tržišni socijalizam, koji različitim instrumentima pokušava ekonomiju podrediti regulirajućem okvirnom planiranju i demokratskoj kontroli stanovništva i zaposlenih. 

Od njih se razlikuju radovi koji vide socijalizam kao odgovor na promjene u sferi rada i društvene produkcije. U središtu njihove analize stoje novi oblici produktivnosti, izlazak rada izvan granica tvornice, sve više deplasirana podjela između produkcije i reprodukcije, rada i ne-rada, nova uloga subjektiviteta, kooperacije i samoorganizacije u radu. Time se suštinski u pitanje dovode kapitalistički oblici organizacije društvene proizvodnje, motivacije, podjele na radnu aktivnost i radne organizacije. Novi oblici produktivnosti utiru sebi put u vidu globalnih kooperativnih softverskih projekata, pretenzije zaposlenih na suverenost svog rada, nemogućnosti programiranja društvenih procesa obrazovanja, interneta kao novog globalnog resursa znanja i komunikacije, kao i u vidu značaja i nemogućnosti nasilnog pokretanja kreativnih procesa u oblastima proizvodnje i radne aktivnosti. Brie i Spehr ističu prednosti i nedostatke svih pristupa. Pritom podsjećaju kako socijalizam budućnosti neće biti izmišljen na papiru.

Publikaciju Šta je socijalizam? možete besplatno preuzeti na stranici Fondacije Rosa Luxemburg. 

KP

 

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 29.02.2012