Dodatno rasplamsavanje sukoba | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Dodatno rasplamsavanje sukoba

Dok Vlada mijenja zakone radi "otklanjanja moguće ugroze suvereniteta", vlade uzduž balkanskog koridora ne ustežu se od primjene nezakonitih mjera kako bi spriječili ljude od putovanja.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Are You Syrious?

  • A
  • +
  • -

Vlada je na sjednici u petak, 4. ožujka, prihvatila prijedloge dopune Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o obrani. Prijedlogom Zakona o nadzoru državne granice omogućava se da iznimno, kada Ministarstvo unutarnjih poslova ili predsjednik Vlade ocijene potrebnim zbog sigurnosnih ili humanitarnih razloga, Oružane snage RH mogu pružiti potporu u zaštiti državne granice. Prijedlogom Zakona o obrani propisuje se da Oružane snage RH mogu pružati potporu policiji u zaštiti državne granice i da odluku o pružanju potpore donosi Vlada, na prijedlog ministra obrane i uz prethodnu suglasnost Predsjednika.

Predloženo je donošenje dopuna obaju zakona po hitnom postupku i one su upućene na usvajanje u Hrvatski sabor, s obzirom da to zahtijevaju "osobito opravdani razlozi koji se odnose na dosege trenutne migracijske krize", navodi se u obrazloženju prijedloga tih zakonskih dopuna, a radi otklanjanja "moguće ugroze suvereniteta Republike Hrvatske te omogućavanja policiji da nesmetano obavlja svoj posao". 

Centar za mirovne studije (CMS) još jednom poziva Vladu RH da odmah povuče iz procedure izmjene Zakona o obrani i izmjene Zakona o nadzoru državne granice. Ne samo da su navedeni zakonski prijedlozi protivni Ustavu RH, već ih je Vlada nezakonito uvrstila u hitnu proceduru, očito želeći izbjeći kvalitetnu saborsku raspravu o ovim važnim izmjenama zakona pod izlikom humanitarne izbjegličke krize. CMS upozorava da je Vlada također prekršila Zakon o pravu na pristup informacijama, članak 11. koji obavezuje Vladu da provede savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o izmjenama zakona. Bez obzira na hitnost procedure, Vlada je bila obavezna provesti barem minimalno savjetovanje sa zainteresiranom javnosti. Očito je da Vlada zazire od javne rasprave kako bi što lakše progurala protuustavno zakonodavstvo u zakonodavni poredak Hrvatske.

Izmjene navedenih zakona ciljaju isključivo na militarizaciju aktualne humanitarne krize i guranje Hrvatske u svojevrsnu euro-balkansku vojnu krajinu, smatra CMS. Tim potezom se ne doprinosi okončanju humanitarne krize, već upravo suprotno, dodatnom rasplamsavanju sukoba i radikalizaciji. Ukoliko ne dođe do povlačenja ovih prijedloga izmjena zakona, Centar za mirovne studije zatražit će ocjenu ustavnosti navedenih zakona.

Izbjeglice nisu ratna prijetnja i Hrvatska nije u ratnom stanju, nego je zemlja koja svojim, ne samo vojnim kapacitetima, već i pristupom razvojne suradnje može i mora raditi na integraciji, humanitarnom zbrinjavanju i tranzitu izbjeglica.

Inicijativa Moving Europe objavila je još jedno izvješće o kršenjima ljudskih prava od strane austrijskih, slovenskih i hrvatskih vlasti te vraćanju osoba koje putuju u smjeru Njemačke, koje se nadovezuje na prošlomjesečno izvješće. Svjedočanstva izbjeglica koja su prikupili prikazuju kako se vlade uzduž balkanskog koridora ne ustežu od primjene nezakonitih mjera kako bi spriječili ljude od putovanja u države njihovog odabira. Nadalje, ono prikazuje način na koji se poduzimaju aktivne mjere sprječavanja ljudi od potrage za sigurnosti i traženja azila u državi u koju su ušli, kao i prisilu da traže azil u državi kroz koju samo žele proći. Također, ovo izvješće baca svjetlo na dvojbene procjene prevoditelja angažiranih od strane vlasti u svrhu utvrđivanja nacionalnosti pojedinaca. Ovo izvješće rezultat je promatranja, razgovora i intervjua provedenih od strane neovisnih aktivista iz Zagreba s migrantima različitih nacionalnosti, koji su se zatekli u Hrvatskoj tijekom veljače na zagrebačkom Glavnom kolodvoru.

Više pročitajte ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 04.03.2016

VEZANE VIJESTI

Povratak u nesigurnost

Piše: Matija Mrakovčić
Pravne, etičke i političke obveze Europske unije i država članica o pružanju zaštite nisu predmetom pregovora i nije ih moguće poništiti zbog mogućih ekonomskih ili političkih troškova.

Iskoristite mehanizam privremene zaštite

Pripremila: Matija Mrakovčić
Ping-pong s migrantima i izbjeglicama neprihvatljiv je način odnošenja s ljudima te dovodi do stanja pravne nesigurnosti.

Arbitrarne odluke i dijeljenje odgovornosti

Pripremila: Matija Mrakovčić

Siguran koridor za izbjeglice ne smije biti izlika za rasnu profilaciju, upozorava Inicijativa Dobrodošli!.