Dodijeljene SFere! | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Dodijeljene SFere!

Poznati su ovogodišnji dobitinici nagrade SFera koja ima za cilj popularizirati žanr i poticati domaće autore u polju znanstvene fantastike.

  • A
  • +
  • -

Nagradu za kratku priču, ali i roman, dobio je Aleksandar Žiljak za Srneći but s lisičicama, uz njega teran u izdanju FFK-a, odnosno Irbis u izdanju Algoritma. Nagradu u kategoriji priča odnijela je Imago ultima Davida Kelečića, u kategoriji minijature slavila je Vesna Kurilić s Pričom supružnika, a najbolji roman za djecu je Adrijanin vrt Norme Šermet-Mikulčić. Za najbolju crno-bijelu ilustraciju nagrađena je Korina Hunjak (Loki, Eridan, br. 13), a za onu u boji - Mario Rosanda za ilustraciju naslovnice Priče o vinu. Petra Mrduljaš Doležal, autorica knjige Prstenovi koji se šire: Junačka potraga u djelima J. R. R. Tolkiena, nagrađena je za najbolje teorijsko djelo u području znanstvene fantastike i fantasyja.

Nagrada se dodjeljuje od 1981. godine, a utemeljilo ju je zagrebačko društvo za znanstvenu fantastiku SFera u svrhu popularizacije žanra i poticanja domaćih autora. SFera je zagrebačko društvo za znanstvenu fantastiku. Već 35 godina djeluje kao udruga koja promiče fantastiku i znanstvenu-fantastiku u Hrvatskoj, te potiče domaće SF stvaralaštvo. SFerakon je najstarija i najuglednija konvencija fantastike i znanstvene-fantastike u ovom dijelu Europe, a ove se godine održava 35. puta za redom. Ove godine konvencija će se održati u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva od 10. do 12. svibnja. Počasni gosti konvencije su Danielle Trussoni i Esad Ribić.

Nagrade SFera dobitnicima bit će dodijeljene u subotu, 11. svibnja, u 20 sati na svečanoj skupštini društva SFera.

KP / SFera / Na fotografiji: Aleksandar Žiljak

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 06.05.2013

VEZANE VIJESTI

Prstenovi koji se šire

Knjiga Prstenovi koji se šire: Junačka potraga u djelima J. R. R. Tolkiena Petre Mrduljaš Doležal izašla je u izdanju Algoritmove biblioteke Facta.