Dok je digitalna umjetnost još bila mlada | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Dok je digitalna umjetnost još bila mlada

U sklopu berlinskoga festivala novomedijske umjetnosti Transmediale prikazan je dokumentarni film o umjetničkom pokretu Nove tendencije.

  • A
  • +
  • -

Transmediale 2013, festival medijske umjetnosti, digitalne kulture i novih medija, osnovan je 1988. godine kao cjelogodišnji projekt kritičkoga preispitivanja suvremenih kultura i politika prožetih medijskim tehnologijama. Ovogodišnje, dvadeset i peto izdanje festivala, održalo se od 29. siječnja do 3. veljače.

U sklopu ''zagrijavanja'' za festival, 26. siječnja održana je u Galeriji DAM javna projekcija dokumentarnog filma nove tendencije zagreb 1961-1973. Uz potporu Centra za umjetnost i medijsku tehnologiju Karlsruhe (ZKM) i Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb te niza europskih sponzora film je snimila Hrvatska radiotelevizija (scenaristica i urednica Ana Marija Habjan) u ZKM-u pri završetku izložbe bit international. [Nove] tendencije: Kompjuteri i vizualna istraživanja Zagreb 1961-1973 (2008/2009) i potom u MSU-u, a na inicijativu i u suorganizaciji bcd - cybernetic art team, umjetničkog udruženja utemeljenog 1971. u Zagrebu kao spin-off Novih tendencija.

Prije projekcije filma održan je podijski razgovor pod nazivom Back when Digital Art was still new na kojem su sudjelovali arhitekt i kulturno-medijski istraživač Stephen Kovats, ravnatelj festivala od 2007. do 2011, te software designer i član bcd - cybernetic art team Miro A. Cimerman. Na primjeru umjetničkog pokreta Nove tendencije raspravljalo se o sudjelovanju digitalnih medija u kulturnom razvoju šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća i njihovom značenju za suvremenu estetiku komunikacije, povijest umjetnosti i aktualne društvene probleme.

KP

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 04.02.2013