Dokidanje razlika između banalnog i transcedentnog | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Dokidanje razlika između banalnog i transcedentnog

Izložba Ars magna Nike Mihaljevića koncizna je retrospektiva umjetnikova djelovanja u domeni transmedijske mitografije.

14.01.2017 - 28.01.2017 , Zabok - Green Room Galerija
  • A
  • +
  • -

U subotu, 14. siječnja 2017. u 18 sati u Zelenoj dvorani otvorenje je izložbe Ars magna (lat.: veliko umijeće) Nike Mihaljevića. Izložba je koncizna retrospektiva umjetnikova djelovanja u domeni transmedijske mitografije – interdisciplinarne prakse koja nastoji dokinuti razliku između banalnog i transcedentnog te povratiti misterij svijetu koji je izgubio vlastitu metafizičku dimenziju.

U sklopu izložbe pokazan je niz različitih konceptualnih i formalnih eksperimenata:

(1) Erica Preli's Reggae Weed Party, intoksicirani reggae hommage Lucu Ferrariju;

(2) Eclipsis mansionis, konstrukcija umanjenog astronomskog događaja u interijeru stana;

(3) Circumnavigare necesse est, vivere non est necesse, oknjižena dokumentacija ekspedicije koja je dokazala da je otok Prvić uistinu kopno okruženo sa svih strana morem;

(4) Lavlja vrata u Kačićevoj 24, reprodukcija instalacije koja povezuje mikenska Lavlja vrata iz 13 st. pr. Kr. i jedan zagrebački stan današnjice.

Niko Mihaljević rođen je 1985. u Splitu. Multidisciplinarni je umjetnik i dizajner vizualnih komunikacija (Werkplaats Typografie / ArtEZ Institute of the Arts, Arnhem, NL). U umjetničkoj praksi istražuje metafizičke aspekte svakodnevice, kulturnih artefakata i jezika pri čemu se služi različitim medijima, s naglaskom na konceptualnu zvučnu kompoziciju i instalaciju, performans, tekst i knjige umjetnika. U području vizualnih komunikacija proučava i dokumentira vernakularni amaterski grafički dizajn i tipografiju. Dobitnik je Nagrade Radoslav Putar 2016 (Young Visual Artists Awards). Redovno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Osnivač je inicijative zabilježenog zvuka Alluvial Gold. Radi kao samostalni dizajner u području kulture te kao docent na odjelu Medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever.

Izložba ostaje otvorena do 28. siječnja 2017.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 10.01.2017