DokuMA Film Festival | kulturpunkt

Najave Festival

<

DokuMA Film Festival

Partner je premijernog izdanja makarskog festivala Republika Češka.

29.05.2014 - 01.06.2014 , Makarska - Više lokacija
  • A
  • +
  • -

Projekcijom filma Češki san redatelja Filipa Remunde, u četvrtak 29. svibnja na Kačićevom trgu u Makarskoj, počinje prvi DokuMA Film Festival.

Posjetitelji i građani Makarske će do nedjelje 1. lipnja moći uživati u čak 34 dokumentarna naslova, uključujući hrvatske premijere hvaljene Narko kulture izraelskog redatelja Shaula Schwarza, beskompromisnog portreta Narcocorrido glazbene supkulture i kartelskog nasilja koje ju je inspiriralo, te najnovijeg Remundovog filma Obnaženi narod o češkim turistima na Jadranu. 

U sklopu programa zemlje partnera će se prikazati Češka retrospektiva u odabiru redatelja Aleša Suka, Hrvatska retrospektiva nudi najzanimljivije recentne domaće dokumentarce, a program Dugi hit film nagrađivane dugometražne naslove poput već kultnog Čina Smaknuća, laureata Sundancea Slatkicu i boksača te dobitnika Oscara Pet metara od slave koji je odabran kao film zatvaranja.

Međunarodni natjecateljski program nudi osam kratkometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu Mali Garmaz, koju će dodijeliti stručni žiri u sastavu Boris Mitić, Bruno Gamulin i Filip RemundaNagrada nosi ime profesora Vinka Garmaza, snimatelja i vrhunskog filmskog edukatora, kojemu će biti posvećena i izložba Kinokluba Biokovo, čiji je osnivač i dugogodišnji voditelj.

DokuMA Film Festival veliku pažnju pridaje edukativnom aspektu festivala, pa će uz program za mladež MaTeeneju biti održana i dva MasterClassa vodećih stručnjaka Nenada Puhovskog i Borisa Mitića te je organiziran Cross-Border program gostovanja akademija iz Zagreba, Novog Sada, Cetinja i Skoplja u cilju primocanja kulturno-umjetničke suradnje u regiji te profiliranja Makarske kao idealne lokacije za buduće susrete filmskih studenata i edukatora.

Više potražite na službenim stranicama festivala.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.05.2014