Dokumentarci na kvadrat | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Dokumentarci na kvadrat

Festival dokumentarnog filma ZagrebDox u svom devetom izdanju donosi još bogatiji program.

  • A
  • +
  • -

Kako su na konferenciji za novinare koja je bila održana 29. siječnja u Centru Kaptol najavili direktor festivala Nenad Puhovski i producentica Lucija Parać, deveto izdanje festivala dokumentarnog filma ZagrebDox bit će održano od 24. veljače do 3. ožujka u kinu Cineplexx Centar Kaptol. Osam festivalskih dana najveće međunarodne smotre dokumentarnog filma u regiji ove će godine biti popunjeno sa 180 nagrađivanih dokumentaraca iz više od 30 zemalja.  

Osim izbora recentnog dokumentarnog stvaralaštva koji čini natjecateljski program, na festivalu će biti prikazan i niz drugih službenih filmskih programa: Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni Dox, Stanje stvari, Majstore Doxa, Teen Dox, ADU Dox, Factumentarce, Žiri Dox te ove godine novopokrenuti program Biografski Dox. Popratni programi uključuju niz retrospektiva pa će tako zagrebačka publika moći pogledati dokumentarce po izboru Škotskog instituta za dokumentarni film, dokumentarce Imaginarne akademije te retrospektivu filmova Nacionalne filmske i TV škole Beaconsfield. Autorska retrospektiva posvećena je stvaralaštvu međunarodno priznatog ruskog dokumentarista Viktora Kosakovskog čiji su filmovi dosad osvojili više od sto nacionalnih i međunarodnih nagrada, dok Autorska večer donosi filmove domaće autorice Vlatke Vorkapić. U okviru edukativnog programa za filmske profesionalce ZagrebDox Pro bit će održane brojne radionice, a najavljen je i veći broj predavača te dodatni program Phone Dox

"Od 1800 pregledanih filmova, njih manje od deset posto našlo je svoje mjesto u programu ZagrebDoxa. To pokazuje kako je naš festival sve više prepoznat od značajnih regionalnih i svjetskih filmskih autora, producenata i distributera. Polako, ali sigurno, ZagrebDox sa svojih dvadesetak programa, još jačim ZagrebDox Pro programom namijenjenim profesionalcima, natječajima za dokumentarce snimljene mobitelom kao i za ideje za nove filmove, postaje središnjim mjestom dokumentarizma u ovom dijelu Europe", na konferenciji je kazao Nenad Puhovski te istaknuo dio programa: "Iznimno me veseli što u sklopu međunarodne konkurencije imamo priliku između dvadesetak naslova prikazati, po mnogima, najkontroverzniji film desetljeća, pobjednika festivala CPH:Dox, američki Čin smaknuća autora Joshue Oppenheimera.  Zatim, vizualno izuzetno zanimljiv švicarski dokumentarac Zimski nomadi Manuela von Stürlera i U potrazi za ledom, impozantno i hrabro dokumentarno putovanje cijenjenog fotografa Jamesa Baloga po Arktiku – među brojnim nagradama potonji je film ovjenčan i onom za izvrsnost u snimanju na festivalu u Sundanceu kao i nagradom publike na festivalu HotDocs. Na Sundanceu je za režiju nagrađen i film Stroj pred kojim sve nestaje autorice Tinatin Gurchiani koji donosi sliku modernog gruzijskog društva. Publika će imati priliku pogledati i nekoliko premijera domaćih autora – multimedijalnog umjetnika Ivana Faktora, dokumentarista mlađe generacije Đure Gavrana te uspješnog autora Nebojše Slijepčevića, koji na festivalu gostuje s čak dva naslova. Potonji autor na festivalu će premijerno prikazati film Gangster te voli, zabavnu priču smještenu u živopisno selo u Imotskom“.

Organizatori su još istaknuli kako će na ovogodišnjem festivalu biti prikazan i za Oscara nominiran film Čuvar redatelja Drora Moreha, Park Avenue: Novac, moć i američki san autora Alexa Gibneyja, kao i najbolji dokumentarac festivala u Sundanceu Kuća u kojoj živim Eugenea Jareckog. Raspored projekcija i sve informacije o filmovima od kraja siječnja bit će dostupni na službenim stranicama festivala. 

KP / Izvor: ZagrebDox / Foto: Stroj pred kojim sve nestaje

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 29.01.2013