Dokumentarci u Art kinu Croatia | kulturpunkt

Najave Filmske večeri

<

Dokumentarci u Art kinu Croatia

Prijelaz s mjeseca siječnja na veljaču odvijat će se u dokumentarnom stilu.

28.01.2012 - 03.02.2012 , Rijeka - Art kino Croatia
  • A
  • +
  • -
Riječ je o dva posve različita dokumentarca. Dok je jedan ozbiljan, drugi neprestano prelazi granice dokumentarnog i igranog ostavljajući publici da sami odluče o čemu je zapravo riječ. Oba se naslova svojevrsan način bave životnom vokacijom, jedna je egzistencijalnog karaktera, a druga ide u istraživanje mentalnog stanja jedne holivudske zvijezde.

Slava kurvi – bez imalo senzacionalizma i lažne patetike – trodijelni je film o ženama, prostitutkama, seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku. Redatelj se suzdržava od komentara i s punim povjerenjem u žene pred kamerom i njihov vlastiti osjećaj dostojanstva pušta da na vidjelo izbije njihov sram i poniženje, ali i njihova nepokoriva radost koju im nitko ne može oduzeti. Moćni kontrapunkt slikama je žestoki ženski soundtrack sastavljen od ljubavnih pjesama.

Drugi naslov dokumentarnog tjedna, Još sam tu: izgubljene godine Joaquina Phoenixa, redateljski  je prvijenac glumca Caseyja Afflecka. Riječ je o lažnom dokumentarcu, odnosno o takozvanom mockumentary žanru. Kamera prati povlačenje glumca Joaquina Phoenixa iz svijeta glume i prelazak u glazbene hip-hop vode. Prema Phoenixu, film je nastao kao reakcija na opčinjenost ljudi reality emisijama za koje smatraju da nisu režirane. Casey Afflack je u Veneciji 2010. godine ovjenčan nagradom za najbolji biografski film.

Više informacija potražite ovdje

 


Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 27.01.2012