Dokumentarci u Prizrenu | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Dokumentarci u Prizrenu

U program 13. DokuFesta u Prizrenu uvršteno je osam dokumentarnih filmova iz Hrvatske.

Tiha Klara Gudac, Goli

  • A
  • +
  • -

U Prizrenu na Kosovu od 16. do 24. kolovoza održava se 13. Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest, a u programu će biti prikazano osam hrvatskih filmova – sedam u natjecateljskom i jedan u posebnom programu festivala.

U natjecateljskom programu Balkan Dox bit će prikazana četiri naslova - Autofocus Borisa Poljaka, film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća koju svake godine posjete brojni turisti; Goli Tihe Klare Gudac, priča o autoričinom djedu koji je robijao na Golom otoku; dokumentarni film Mitch - dnevnik jednog šizofreničara Damira Čučića, portret četrdesetogodišnjeg šizofreničara koji u nastanku filma igra aktivnu ulogu; hrvatska manjinska koprodukcija Kismet grčke redateljice Nine Mariae Paschalidou, film koji istražuje kako su turske sapunice osvojile svijet i pomogle u širenju debate o pravima žena.

U natjecateljski program Međunarodni Dox uvršten je film Baršunasti teroristi Petera Kerekesa, Pavola Pekarčíka i Ivana Ostrochovskog, koji govori o manjim i neuspjelim terorističkim zavjerama u bivšoj Čehoslovačkoj. Film je na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima dobio nagradu FEDEORA, a na 64. Berlinaleu osvojio je nagradu publike za najbolji film u programu Forum.

U natjecateljskom programu Međunarodnih kratkometražnih filmova uvršteni su filmovi Pragovi Dijane Mlađenović i Kokoška Une Gunjak. Pragovi su priča o nasilnim deložacijama 'nepodobnih', mahom građana srpske nacionalnosti, iz njihovih stanova za vrijeme rata u Hrvatskoj, dok Kokoška priča o djevojčici koja za vrijeme rata u Sarajevu od oca dobiva kokošku na poklon. 

U posebnom programu 'Believe it or Not: Faith on Film' (Vjerovali ili ne: Vjera na filmu) bit će prikazan film Zimsko čudo Željke Sukove i Gustava Becka, koji je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi nagrađen kao najbolji film Srednje i Istočne Europe.

DokuFest je najveći filmski festival na Kosovu, a posljednjih se godina istaknuo kao jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji. Na prijašnjim izadnjima festivala nagrađena su tri hrvatska filma: Tri Gorana Devića koji je dobio Posebno priznanje za kratkometražni dokumentarni film (2009), Posljednja ambulantna kola Sofije Iliana Meteva koja su dobila Grand prix u kategoriji Balkanski dox (2012) te Nije ti život pjesma Havaja Dane Budisavljević nagrađen Best Balkan Newcomer nagradom (2012).

Izvor: HAVC

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 30.07.2014