Dokumentarne parabole | kulturpunkt

Najave Festival

<

Dokumentarne parabole

Festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival pod motom Gledaj glasno, ove godine po 16. put tradicionalno zatvara ljetne praznike.

20.08.2018 - 24.08.2018 , Opatija - Ljetna pozornica, Opatija - Vila Antonio

Igor Bezinović, Lovettovi / FOTO: Havc

Festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival kojim se već 16 godina tradicionalno zatvaraju ljetni praznici, ove će se godine, pod motom Gledaj glasno, održati od 20. do 24. kolovoza na maloj Ljetnoj pozornici Opatija i u Vili Antonio.

U pet festivalskih dana, međunarodni žiri odlučivat će o nagradama za najbolji film, režiju, fotografiju, montažu, dizajn zvuka te najbolji regionalni film, a publika će kao i svake godne odabrati svog favorita.

Liburnia Film Festival dobio je čast sedam filmova prikazati premijerno, od čega su čak pet naslova svjetske praizvedbe. Opatijska će publika prva vidjeti duboko intimistički film Vladimira Gojuna Bebe Na Vole, kao i vrlo osobni Lijek Ane Opalić. Istarski autor Elvis Lenić dolazi s kratkometražnim filmom Meso, a snimatelj Bojan Mrđenović redateljski debitira filmom Zabava. Novinarka i snimateljica Nika Obučina prati birokratsku borbu za zadržavanje stana bivšeg radnika tvornice Kamensko u filmu Neželjeni stanar.

Premijerno će u Hrvatskoj biti prikazana hrvatsko-nizozemsku produkcija 90 sekundi u Sjevernoj Koreji Ranka Paukovića i Okupirani bioskop srpske redateljice Senke Domanović, film nastao u koprodukciji s hrvatskim Nukleus Filmom

Intrigantne teme uključuju animirano-dokumentarnu švicarsko-hrvatsko-njemačko-finsku koprodukciju Chriss the Swiss, redateljice Anje Kofmel, film Jadranke Cicvarić Šiftar i Senada Zemunovića Josipa, volim te, novi kratkiš Igora Bezinovića Lovettovi, a originalnim eksperimentalnim dokumentarcem Zarobljeni u stroju predstavit će se i LFF-ov stari znanac Leon Rizmaul

U sklopu humorističnog programa prikazuje se Slatko od Ništa (Srbija, Hrvatska, Francuska) Borisa Mitića, satirična dokumentarna parabola čije je dokumentarne kadrove snimalo čak 62 direktora fotografije sa svih strana svijeta, glazbu su skladali Pascal Comelade i Tiger Lilllies, a glas Ničega, koje nam se obraća u stihu, snimio je Iggy Pop. Pusti Dobre, pusti mediteranska je komedija redateljice Vlatke Vorkapić, a Sunčica Ana Veldić u autoironičnoj maniri, filmom Precijenjena dramaturgija prati nedaće studentice režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Uz Sunčicu, još četiri studenta zagrebačke Akademije dramske umjetnosti ove su godine snimili sjajne filmove. Na LFF tako dolazi Splićanin Josip Lukić s filmom Majči. Skrivenu obiteljsku intrigu snimila je Renata Lučić u filmu Kol'ko god nas noge nose, dok se Lovro Mrđen u Patroli Uran bavi ne baš jednostavnom svakodnevicom voditelja dječjeg izviđačkog izleta. Arijana Lekić-Fridrih mjesecima se družila s Jadrankom Kosor tijekom političke kampanje nakon njezina izbacivanja iz HDZ-a u filmu Ispočetka.

Kao i do sad, zadnji dan LFF-a, izvan konkurencije bit će prikazana dva filma nastala u produkciji suorganizatora festivala, zagrebačke produkcijske kuće Restart, kao i već tradicionalno, dva filma nastala na restartovoj Školi dokumentarnog filma.

Tim LFF-a i ove godine priprema nekoliko edukacijskih programa, poput Restartove Filmske početnice za najmlađe, Filmaktivove radionice za mlade i case studija uspješnih hrvatskih dokumentaraca, a u popratnom fillmskom programu ističe se film Riječana Saše Stanića i Marine Banićević Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 27.07.2018