Dokumentiranje betonskih divova | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Dokumentiranje betonskih divova

Platforma #SOSBrutalism rastuća je internetska baza podataka koja sadrži više od devetsto primjera modernističke arhitekture u svijetu kojoj je potrebna zaštita.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: SOSBrutalism / Facebook

  • A
  • +
  • -

Betonska, ili takozvana brutalistička arhitektura, ime je dobila prema francuskom izrazu "beton brut" koji označava "grubi" beton, a podrazumijeva modernističku arhitekturu s karakterističnim masivnim betonskim oplatama, popularnu od pedesetih do sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon 1970-tih arhitektonske prakse koje je proslavio Le Corbusier padaju u zaborav, kao i održavanje i briga za ovim masivnim građevinama. Ipak, interes za brutalističkom arhitekturom ponovno je oživljen te se danas posebno javlja težnja za obnovom i zaštitom brutalističkih spomenika. Jednu od takvih inicijativa pokrenuo je Njemački muzej arhitekture (Deutches Architekturmuseum) u obliku platforme #SOSBrutalism.

#SOSBrutalism obuhvaća internetsku bazu podataka u kojoj ljubitelji ovog arhitektonskog stila, aktivisti za zaštitu kulturnih spomenika i svi angažirani građani mogu bilježiti brutalističke građevine iz svoje okoline te razinu njihove očuvanosti. Crvenom bojom označene su posebno ugrožene građevine, a bilježe se (crnom bojom) čak i one već srušene. Baza danas sadrži više od devetsto dokumentiranih građevina iz cijelog svijeta, a osim prema statusu očuvanosti, omogućava pretraživanje i prema namjeni te regiji u kojoj se pojedine građevine nalaze. Unatoč bogatoj modernističkoj baštini, a posebno potrebi da se ona zaštiti, što je i zabilježeno u dokumentarnom filmu Betonski spavači u produkciji Hulahopa, tek je šest građevina na području Hrvatske zabilježeno u bazi Deutches Architekturmuseuma. Od njih je samo zgrada nekadašnje Političke škole Josip Broz Tito Danila Cvjetkovica i Miomira Lužajića u Kumrovcu označena kao ugrožena građevina.

Osim dokumentiranja i stvaranja baze podataka, platforma omogućava povezivanje aktivista putem društvenih mreža (Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr) na čijim se stranicama također dijele informacije i podiže svijest o potrebi zaštite ovih spomenika arhitekture. Platforma #SOSBrutalism te njeno djelovanje bit će predstavljena na izložbi u Deutsches Architekturmuseumu u Frankfurtu u listopadu 2017. godine.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 31.10.2016

VEZANE VIJESTI

Arhitektura može učiniti svijet boljim

Piše: Matija Mrakovčić
Postratno urbano planiranje bilo je više od puke gradnje: prvenstveno ga karakterizira implementacija "betonske utopije".

Žurili smo tamo kamo nismo smjeli

Piše: Leona Širac

Osim razloga napuštanja objekata jugoslavenskoga modernizma, serijal Betonski spavači svojom formom naglašava paradokse njihova tadašnjeg i današnjeg stanja.

Ljubav i beton

Pripremio: Vatroslav Miloš

Na Svjetskom festivalu arhitekture i urbanizma u Pragu Bacači Sjenki predstavit će rad i život jednog od najvažnijih predstavnika hrvatske moderne arhitekture - Ive Vitića.