O dokumentiranju i (ko)memoriranju bijega | kulturpunkt

O dokumentiranju i (ko)memoriranju bijega

Okrugli stol Svjedoci i sudionici bavi se ulogom kulturne zajednice u adresiranju problema suvremenih migracija te mogućnostima djelovanja kroz umjetničke prakse.

Pripremila: Ivana Pejić

The Passage, selma banich i Marijana Hameršak u suradnji s kolektivom Žene ženama / FOTO: Damir Žižić

  • A
  • +
  • -

Hrvatska i druge države regije prostor su duge povijesti iseljavanja, ali i mjesto izbjeglištva te aktualna bolna točka migrantskih kretanja. Kompleksnost ovog iskustva manifestira se i kroz brojna autorska nastojanja da adresiraju ovo goruće pitanje suvremenog društva i suoče se sa sistemskim nasiljem vezanim za suvremene migracije.

Migracija i njezin cilj, ostvarivanje sigurnosti (fizičke, ekonomske i emocionalne) u drugoj zemlji, proces je koji obuhvaća kako pojedinca koji migrira, tako i sve one koji su na njihovom putu ili krajnjem odredištu. Umjetničke inicijative, od kojih su se mnoge bavile ovim pitanjem i prije nego što je ušlo u vidokrug medija, široj javnosti donose spektar različitih perspektiva, ali i otvaraju brojna pitanja o pristupu temi migracija bez upadanja u zamku eksploatacije.

O ovoj temi raspravlja se i na okruglom stolu Svjedoci i sudionici – razgovor uz projekt Arhiv bijega koji se održava u srijedu, 27. listopada putem izravnog prijenosa na Facebooku. Umjetnica i aktivistica selma banich, redateljica Tiha K. Gudac te umjetnik i novinar Davor Konjikušić, uz moderaciju znanstvenice i antropologinje Marijane Hameršak, razgovarat će o ulozi kulturne zajednice u ovom procesu, te detektirati mogućnosti i ograničenja djelovanja kroz umjetničke prakse.

Okrugli stol Svjedoci i sudionici – razgovor uz projekt Arhiv bijega organiziran je u suradnji udruge WHW, Goethe-Institut Kroatien i projekta usmene povijesti Archiv der Flucht (Arhiv bijega) berlinske Kuće kultura svijeta. Arhivom bijega, koji okuplja video-intervjue četrdeset dva protagonista koji su u Njemačku došli između 1945. i 2016. godine, stvara se digitalno mjesto sjećanja na bijeg i migraciju u 20. i 21. stoljeću, koje pokazuje da se ne radi o iznimkama ili anomalijama prouzročenima krizom, nego važnom segmentu europske povijesti i sadašnjosti. Projekt je pokrenula Carolin Emcke i kurirala ga s Manuelom Bojadžijev, a dio arhiva bit će moguće pogledati u prostoru Showrooma Galerije Nova od 28. do 30. listopada 2021. 

Okrugli stol bit će prenošen uživo na Facebook događanju stranice Goethe-Institut Kroatien.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura solidarnosti koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 22.10.2021

VEZANE VIJESTI

Dospjeti u zemlju, izrasti iz zemlje

Piše: Maja Flajsig

Izložba The Passage, realizirana u suradnji Selme Banich, Marijane Hameršak i kolektiva Žene ženama, obilježava živote žrtava okrutnog režima na granicama Europske unije.

Gledam li Zemlju iz zraka, ne vidim granice, vidim žicu

Piše: Dora Sivka
Dokumentarni film “Žica” propitkuje ideju žilet-žice na hrvatsko-slovenskoj granici iz sveobuhvatnosti perspektiva, no s jasnim upozorenjem budućnosti kakvu nam takve prakse donose.

Migrantski san novogodišnje noći

Piše: Davor Konjikušić
Recentni tragični slučajevi na našim granicama svjedoče nastavku bešćutnog savezništva ovdašnjih vlasti u odnosu prema izbjeglicama.