Dominantna pozicija promatrača | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Dominantna pozicija promatrača

Kristina Marić predstavlja se interaktivnom računalnom instalacijom Dvoboj II u kojoj je promatrač u realnom prostoru suprotstavljen umjetniku u virtualnom prostoru.

12.07.2018 - 20.07.2018 , Split - Kocka
  • A
  • +
  • -

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA, u galeriji kluba Kocka predstavljena je izložba Kristine Marić  Dvoboj II.

Autorica Kristina Marić se predstavlja interaktivnom računalnom instalacijom Dvoboj II u kojoj je promatrač u realnom prostoru suprotstavljen umjetniku u virtualnom prostoru. Rad u fokus preispitivanja postavlja odnos promatrača naspram dotičnog umjetničkog djela. Posjetitelj po ulasku u galerijski prostor na raspolaganju ima bijeli pištolj, čijim preciznim okidanjem dobiva mogućnost likvidirati lik autorice na video projekciji. Dominantna pozicija promatrača sugerira na sukob/interakciju s umjetničkim radom, odnosno autoricom. Ono što Kristinu intrigira jest reakcija promatrača i kontemplativni trenutci nakon što napusti dvoboj. Provokativnost koja se krije iza odluke da se dvoboj napusti, očituje se u tome što lik autorice i dalje mirno ostaje na ekranu i uzvraća pogled. A promatrač odlazi sa novim doživljajem umjetničkog djela u kojem je netom sudjelovao. 

Kristina Marić, rođena 25. prosinca 1990. godine u Đakovu, multimedijalna je umjetnica. Godine 2015. diplomirala je pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje danas radi kao asistentica. Izlagala na mnogim skupnim i samostalnim izložbama. Finalistica je ovogodišnje Nagrade za mlade likovne umjetnike Radoslav Putar.

Izložba je otvorena od 12. do 20. srpnja.
Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 16.07.2018