Dominantni diskurs ulice | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Dominantni diskurs ulice

Izložba REakcija dokumentira godinu dana djelovanja skupine građana koja je svojim intervencijama čistila javni prostor grada Splita od fašističkih simbola.

09.04.2015 - 16.04.2015 , Split - Galerija Praktika

FOTO: Mark Heard

  • A
  • +
  • -

Kao i situacionisti prije njih, ova skupina građana koja se bori protiv dominantnog fašističkog diskursa na ulicama grada Splita emancipaciju vidi u anonimnom i kolektivnom djelovanju na području svakodnevnice, stoga će njihovi radovi biti predstavljeni u neinstitucionalnom prostoru Galerije Praktika.

"Fašistički i (pro)fašistički simboli nas godinama gledaju s pročelja zgrada i zidova ulica u Splitu. Takvim simbolima su izložena djeca koja još nemaju posve izgrađene ličnosti, niti dostatno znanje o povijesnim zbivanjima pa na njih ovakvo znakovlje može u budućnosti imati veoma opasan učinak. Umjesto reakcije onih koji su za to zaduženi i plaćeni (komunalci) te onih pod čijom su ingerencijom (gradske vlasti), uslijedila je reakcija građana okupljenih u inicijativi koja se prije svega bavi uklanjanjem (pro)fašističkih simbola s ulica grada Splita i promicanjem antifašističkog i tolerantnog duha", stoji u najavi izložbe.

Autori izložbe su Neformalna inicijativa za grad oslobođen (pro)fašističkih simbola i Sekcija mladih antifašista grada Splita. Neformalna inicijativa za grad oslobođen (pro)fašističkih simbola je platforma koja okuplja građane različitog profila inspirirane željom za stvaranjem zdravog okoliša razvoja pojedinaca u društvu lišenom govora mržnje. Zbog zanemarivanja rastućeg profašističkog diskursa i simbola, prvenstveno od strane gradskih službi, inicijativa je početkom 2014. krenula s akcijama uklanjanja (pro)fašističkih simbola s ulica grada Splita.

Sekcija mladih antifašista grada Splita nastala je iz potrebe suprotstavljanja svim pojavnim oblicima fašizma koji u današnje vrijeme ima tisuću lica te se tako pojavljuje u svim sferama našeg društva preko ekstremnog nacionalizma, rasne, vjerske, spolne i dobne diskriminacije, raznih oblika nasilja i netolerancije prema različitim skupinama, udrugama, organizacijama i pojedincima.

Izložba je realizirana u sklopu programa NMG@PRAKTIKA koji u vodi udruga Mavena - 36 njezinih čuda, a ovom izložbom se otvara treća godina ciklusa. NMG@PRAKTIKA je ciklus samostalnih izložbi mladih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva u galeriji Praktika u Domu mladih u Splitu, koji uključuje stručnu podršku kod uobličavanja koncepta izložbe, postava, produkcije novih radova, prezentacije, marketinga i PRa. Kustosica izložbe i programa je Natasha Kadin.

Izložba će biti otvorena od 9. do 16. travnja u Galeriji Praktika Kluba mladih Kocka u Splitu.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 07.04.2015