Donesi i pridonesi! | kulturpunkt

Vijesti Dokumentacija

<

Donesi i pridonesi!

Udruge Kurziv i Kulturtreger pozivaju sve aktere domaće nezavisne kulturne scene da prilože materijale za Centar za dokumentiranje nezavisne kulture.  

  • A
  • +
  • -

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture otvoren krajem prošle godine u književnom klubu Booksa u Zagrebu, baza je materijala s brojnim novinama, knjigama, fanzinima, katalozima, audio i video materijalima koji su producirani na nezavisnoj kulturnoj sceni u posljednjih dvadeset godina. Rad ovog "arhiva u nastajanju" zamišljen je kao dugogodišnji proces prikupljanja i obrade podataka, njihove digitalizacije i katalogizacije u cilju čuvanja vrijedne građe kojoj prijeti zaborav. 

Udruge Kurziv i Kulturtreger koje se zajednički brinu o Centru, pozivaju sve udruge, kolektive i pojedince s domaće nezavisne scene, koji to još uvijek nisu učinili, da donesu ili pošalju flajere, programske knjižice, plakate, kataloge, CD-e, bedževe i ostalu audio-vizualnu građu te postanu dio ove baze. One koji su već priložili materijale, iz Centra pozivaju da nastave donositi zapise o aktualnim projektima. Za dogovor i ostale informacije vezane uz donošenje ili slanje materijala, zainteresirani su zamoljeni da se jave voditeljici projekta Janji Sesar putem elektroničke pošte

 

Podsjećamo, dokumentacijski centar u Booksi dio je projekta Abeceda nezavisne kulture kojim se nastoji historizirati razvoj nezavisne kulture u Hrvatskoj. Kako znanja, iskustva i informacije ne bi ostali samo u nestalnom sjećanju organizacija, pojedinaca, grupa i kolektiva, kako ih nove i nadolazeće generacije ne bi upoznavale samo kroz usmenu predaju, urbane legende i anegdote, 2009. portal Kulturpunkt.hr pokrenuo je projekt U fokusu. Kroz tekstove i intervjue s protagonistima nezavisne kulturne scene od 1990. do danas koji se objavljuju na portalu te kroz javne otvorene razgovore s njenim sudionicama i svjedocima projekt gradi arhiv ovog bitnog i dinamičnog polja. U prvoj fazi projekta djelomično je mapirana zagrebačka nezavisna kulturna scena, a u 2011. i 2012. godini djelomično obuhvaćena zbivanja na sceni Pule, Rijeke, Labina, Dubrovnika, Splita, Knina i Karlovca. Širenjem iz virtualnog u fizički prostor dokumentacijskog centra, projekt u 2012. dobiva novo ime - Abeceda nezavisne kulture - te nastavlja bilježiti zbivanja na nezavisnoj kulturnoj sceni.

 

Više o Centru za dokumentiranje nezavisne kulture možete saznati na istaknutom linku. Fotografije arhiva dostupne su ovdje

Izvor: Centar za dokumentiranje nezavisne kulture

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 06.07.2012

VEZANE VIJESTI

Arhiviranje nezavisne kulture

Udruge Kurziv i Kulturtreger pozivaju na otvorenje Centra za dokumentiranje nezavisne kulture koji će se smjestiti u klub Booksa.

Karlovačka nezavisna kulturna scena

Kulturpunkt.hr u suradnji s udrugom Domaći organizira otvoreni razgovor o karlovačkoj nezavisnoj kulturnoj sceni od 1990. do danas.

Razgovori o nezavisnoj kulturi

Otvoreni razgovori o dubrovačkoj i splitskoj nezavisnoj kulturnoj sceni okupit će protagoniste tog kulturnog polja u ova dva grada.

Bilježenje nezavisne kulture

Otvoreni razgovori o riječkoj i pulskoj nezavisnoj kulturnoj sceni okupit će protagoniste ovog dinamičnog kulturnog polja u ova dva grada.