Donja granica bogatstva | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Donja granica bogatstva

Ministarstvo obrazovanja sljedeći bi tjedan trebalo na izglasavanje Vladi poslati prijedlog modela sufinanciranja prijevoza učenika koji će se temeljiti na dohodovnom cenzusu.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: BWphotostreet

  • A
  • +
  • -

Na predstavljanju proračuna za 2016. godinu posebnu je pozornost izazvalo smanjenje izdataka za troškove međumjesnog prijevoza učenika za gotovo 29 posto u odnosu na 2015. godinu. Ministar Predrag Šustar požurio je opravdati se primjenom te odluke tek od sljedeće školske godine i to tako što će uvesti imovinski cenzus. Nakon što je saznao da je nemoguće provjeriti nečije potpuno imovinsko stanje zbog neujednačenosti katastra i zemljišnih knjiga, ministar je za jesen najavio model koji će se temeljiti na dohodovnom cenzusu. 

Radi izrade novoga modela sufinanciranja i financiranja prijevoza učenika srednjih škola, Ministarstvo je pokrenulo službenu aplikaciju u koju su se učenici-putnici bili dužni prijaviti do 10. lipnja. Aplikacijom su prikupljeni osobni identifikacijski brojevi (OIB) članova kućanstva učenika srednjih škola te povezivanjem na sustav Porezne uprave za razmjenu podataka o dohocima i primicima, a temeljem ostvarenog dohotka i primitaka u 2015. godini prijavljenih članova kućanstva redovitih učenika, izrađeni modeli sufinanciranja prijevoza. Ministarstvo bi sljedeći tjedan trebalo prijedlog jednog modela poslati na izglasavanje Vladi.

Ideja iza ovakve odluke jest omogućiti da oni bez primanja i s malim primanjima imaju sufinancirani prijevoz, a onemogućiti da oni "zaista bogati" ne participiraju u troškovima, objasnio je na konferenciji za medije 7. srpnja pomoćnik ministra Stipe Mamić. Dohodovni cenzus je maksimalan iznos novčanih primanja po članu kućanstva, a utvrđuje se u visini od 50 posto proračunske osnovice i trenutno iznosi 1663 kuna. Uvođenje dohodovnog cenzusa kao uvjeta za ostvarivanje sufinanciranog prijevoza tako će najviše pogoditi one koji žive od dohotka od nesamostalnog rada, od plaća, jer je izgledno da će i obitelji s jednom ili dvije minimalne plaće (2496 kuna za 2016. godinu) ući u razred "onih bogatih". Pravi razmjeri štete vidjet će se tek u rujnu kad počne nova školska godina.

Nakon sjednice Vlade na kojoj se nije našla odluka o ponovnom uvođenju 75-postotnog sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca, varaždinski župan Predrag Štromar u četvrtak je posjetio Ministarstvo te ministru uručio konkretno rješenje - Odluku o sufinanciranju prijevoza učenika. "U Varaždinskoj županiji cijena mjesečnih karata se kreće od oko 600 kuna za najbliže do oko 1300 kuna najudaljenije učenike. Tolika cijena za mjesečnu kartu je ogroman udarac na budžet roditelja i pitanje je tko će si to moći priuštiti. Ne govorim samo za Varaždinsku županiju, već cijelu Hrvatsku", rekao je Štromar za N1. Posjet varaždinskog župana Ministarstvu pomoćnik ministra ocijenio je početkom predizborne kampanje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.07.2016

VEZANE VIJESTI

Prijevoz ili jamčevina

Piše: Matija Mrakovčić
Mladi su jedina poveznica triju sektora predanih na upravljanje Predragu Šustaru i koalicijskim partnerima iz Hrasta, i upravo je ta skupina obilježila njihov mandat.

Gore od ovog ne može

Piše: Matija Mrakovčić
Nedovoljan iz znanja, sramotno zalaganje i nepopravljivo vladanje te, slijedom toga, izricanje krajnje pedagoške mjere - isključenja - oneraspoložilo je mnoge saborske zastupnike.

Ministarstvo ne radi na provedbi Strategije

Piše: Matija Mrakovčić
Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije objavilo je cjelovito izvješće o njenoj provedbi.