Doprinos kulturnim mijenama | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Doprinos kulturnim mijenama

Izložba Upute za gledanje – Što bi tijelo htjelo? početak je serijala izložbi kojim se obilježava 70. rođendan Muzeja moderne i suvremene umjetosti.

04.05.2018 - 01.07.2018 , Rijeka - Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU)

FOTO: Goran Škofić, Bijelo, video instalacija, 2010.

U petak, 4. travnja u 20 sati u MMSU otvara se izložba Upute za gledanje – Što bi tijelo htjelo? Izložbom se nastoji zahvatiti umjetničke pokrete ili ideje od druge polovice 20. stoljeća nadalje, služeći se tijelom kao mogućim vodičem za razumijevanje umjetnosti.

Osim što je riječ o prvoj izložbi iz zbirki Muzeja u novim prostorima, ona je ujedno i prva pregledna izložba MMSU-a nakon Formalno – angažirano koja se dogodila povodom 60. godišnjice, 2008. Izložba će predstaviti više od pedeset radova iz zbirki Muzeja, kao i nekoliko radova pozvanih umjetnika. Uz prikaz pojedinih antologijskih djela i kultnih imena, Upute za gledanje u linearnom slijedu po dekadama donose i manje poznata ostvarenja, birajući one radove koji su doprinijeli uzbudljivim mijenama u poimanju umjetničkog rada. Uvode nas u pregled višekratnih preoblikovanja (prihvaćanja ili odbacivanja) klasičnih estetskih kategorija lijepog i uzvišenog, kao i pozicije umjetnika u sveukupnosti civilizacijskih trzavica, stoji u najavi.

U rujnu i listopadu u sklopu serijala slijede izložbene epizode manjeg formata posvećene studijama pojedinih zbirki od Tijela u dijalogu – izbor iz Zbirki crteža i slika do Performativnih praksi iz Zbirke fotografije, novomedijske umjetnosti, filma i videa koje će se održati u Malom salonu.

Umjetnici koji će se predstaviti na izložbi Upute za gledanje – Što bi tijelo htjelo? su Getulio Alviani, Vojin Bakić, Alberto Biasi, Jakov Brdar, Ivan Čižmek, Tomislav Ćurković, Vlasta Delimar, Boris Demur, Juraj Dobrović, Igor Eškinja, Ivan Faktor, Ivo Gattin, Nina Ivančić, Sanja Iveković, Olga Jančić, Željko Jerman, Marijan Jevšovar, Duje Jurić, Ivo Kalina, Željko Kipke, Ivan Kožarić, IRWIN, Julije Knifer, Vlado Kristl, Ferdinand Kulmer, Mirna Kutleša, Stevan Luketić, David Maljković, Marijan Molnar, Vlado Martek, Dalibor Martinis, Paula Muhr, Edo Murtić, Dan Oki, Hermann J. Painitz, Goran Petercol, Ivan Picelj, Božidar Rašica, Igor Rončević, Franc Rotar, Aleksandar Srnec, Damir Stojnić, Robert Šimrak, Miroslav Šutej, Nikola Ukić, Josip Vaništa, Victor Vasarely, Vilko Žiljak.

Pozvani umjetnici su Marija Ančić, Tajči Čekada, Kata Mijatović, Ivana Pegan Baće i Davor Sanvincenti.

U sklopu otvorenja održat će se nastup multimedijalne skupine Gorgona Nova u 20:30 u MMSU.

Izložba je otvorena do 1. srpnja, a više o programu potražite ovdje

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 03.05.2018