Doprinosi ženskog iskustva | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Doprinosi ženskog iskustva

Izložba Miraz, centralni dio projekta Žensko naslijeđe - doprinos jednakosti u kulturi, nakon Ljubljane gostuje u Beogradu. 

Međunarodna putujuća izložba Miraz Centra za savremenu umetnost iz Sarajeva, nakon proljetne prezentacije u Muzeju suvremen umjetnosti Metelkova, nastavlja svoje putovanje regijom. Sljedeća postaja je beogradski Centar za kulturnu dekontaminaciju gdje će izložba biti otvorena 11. rujna.

Cilj ovog grupnog postava jest uspostaviti kreativni dijalog između autora i autorica iz centara bivše Jugoslavije koji dijele zajedničko povijesno naslijeđe i rade na sličnoj umjetničkoj, rodnoj i društvenoj platformi. Izložba Miraz, dio je projekta Žensko naslijeđe - doprinos jednakosti u kulturi kojeg nosi Centar za ženske studije iz Zagreba, a koji je realiziran uz  doprinos partnerskih organizacija - Centra za ženske studije i Žene u crnom iz Beograda, Srpski kulturni centar Danilo Kiš iz Ljubljane, Casa Internazionale delle donne iz Trsta i Centra za savremenu umjetnost, Sarajevo (SCCA). 

"Miraz je kao pojam vezan za patrijarhalnu tradiciju i kulturu u kojoj su mjesto i položaj žene u porodici i društvu jasno definirani. Ovom prilikom, pojam miraza je upotrebljen kao licentia poetica. On simbolično označava odnos ličnog naslijeđa, onoga što se nosi ili iznosi iz "kuće" i onoga što se stiče i oblikuje kao proživljeno životno iskustvo ili kao vlastiti odabir ljudskih, društvenih, historijskih ili specifično ženskih vrijednosti. U polju vizualne umjetnosti izložba Miraz otvara prostor za samoidentifikaciju i za društveno odgovoran, angažiran politički diskurs", stoji u najavi izložbe. 

Na poziv kustosice Dunje Blažević u projekt su se uključili Alma Suljević, Danica Dakić, Darinka Pop-Mitić, Dejan Habicht, Gordana Anđelić Galić, Kristina Leko, Maja Bajević, Marjetica Potrč, Milica Tomić, Renata Poljak, Sanja Iveković, Šejla Kamerić, škart i Tanja Lažetić

Svako gostovanje ove izložbe ublikovano je s obzirom na lokalni kontekst. Beogradski postav posvećen je Žarani Papić (1949-2002), istaknutoj feministkinji, teoretičarki i političkoj aktivistkinji. Otvorenju izložbe prethodit će poseban program koji Centar za ženske studije i Rekonstrukcija Ženski fond u čast Žane Papić 10. rujna organiziraju u Centru za kulturnu dekontaminaciju.   

Izvor: scca.ba / Foto: Milica Tomić, Jednog dana umesto noći, bljesnuće rafal iz mitraljeza kad drugačije svetlost ne može doći 

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 10.09.2012

VEZANE VIJESTI

Ženski doprinosi

Kao dio projekta Žensko nasljeđe – doprinos jednakosti u kulturi, u Ljubljani je organizirano prvo izdanje izložbe Miraz.