DORF 2014 | kulturpunkt

Najave Festival

<

DORF 2014

Na ovogodišnjem Festivalu dokumentarnog rock filma posjetitelje čekaju projekcije glazbenih dokumentaraca raspoređene u 3 programa, uz iznimno bogat popratni program.

06.03.2014 - 09.03.2014 , Vinkovci - Razne lokacije

FOTO: Carlo Cravero

  • A
  • +
  • -

Po prvi put će, zbog Film it LouD projekcija, vinkovački ljubitelji filmova imati festivalski program u trajanju od 7 filmskih dana i noći, na 7 lokacija. Film kojem je pripala čast da otvori filmski tjedan u Vinkovcima Krugovi su Srdana Golubovića. Uz sjajnu glumačku postavu, scenarij i brojne međunarodne nagrade, Krugovi su poslastica za sve ljubitelje filma u Vinkovcima. Nakon Osijeka i Vukovara, ovim trodnevnim programom završava ciklus 5 filmova u okviru Film it LouD projekta. Osim projekcija filmova, u okviru projekta posjetitelji će u Vinkovcima moći pogledati koncerte sastava Straight Mickey and the Boyz iz Beograda, nastup DJ Marija Kovača, panel raspravu na temu glazbeni dokumentarci i na otvaranju u četvrtak, 6. ožujka, u Gradskom kazalištu premijerno pogledati filmove nastale na filmskim radionicama u Novom Sadu i Vinkovcima. Posebno je atraktivna premijera kratkog dokumentarnog filma o vinkovačkoj hip-hop sceni.

Također, organiziran je video prijenos svečanog otvaranja u Gradskom kazalištu i promocija knjiga u Gradskoj knjižnici, u suradnji sa EBSW Đakovo i Radio klub Vinkovci 9A1CHI, a višegodišnji festivalski partner HŽ Putnički prijevoz omogućio je za sve goste festivala i ove godine popust od 40% na povratne karte do Vinkovaca u razdoblju od 4. do 10.ožujka.

Za nagradu u regionalnoj konkurenciji drugu se godinu za redom pobrinula Marija Miloševska, mlada umjetnica iz Skoplja, a kome će pripasti odlučiti će žiri u sastavu Ines Pletikos, filmska i TV redateljica i pobjednica DORF 2014, Damir Čučić, filmski i TV-redatelj te montažer, te Petar Protić, selektor na festivalu Cinema City iz Novog Sada. 

U programu regionalne konkurencije sudjeluje 10 filmova, a izdvajaju se film Dušana Moraveca Pravi čovjek za kapitalizam – Damir Avdić. U međunarodnoj selekciji bit će prikazano 7 filmova, a izdvojen je film o kultnom Grantu Hartu Every Everything – The Music, Life &Times of Grant Hart Gormana BechardaVeć drugu godinu, u suradnji s Klasik TV iz Zagreba, festival dodjeljuje nagradu u iznosu 10 000 kuna za najbolji scenarij glazbenog dokumentarca. O dobitniku nagrade odlučuje žiri u sastavu Igor Tomljanović, Brankica Drašković i Toni Šarić.

Osim projekcija filmova u Kazalištu i Centru znanja, u okviru OFF DORF programa bit će organizirane 4 promocije knjiga: gosti su festivala Ante Perković (Rundek, između), Marko Pogačar (Jugoton gori), Anđelo Jurkas (Raspelo) te Velimir Grgić i Marko Mihalinec (Žuti titl).

U Galeriji Slavka Kopača skupnom izložbom ARTisFACT predstavit će se 9 mladih akademski obrazovanih autora i autorica iz Vinkovaca, a otvaranje izložbe koju je izabrao Marko Šošić zakazano je za 6. ožujka u 19 sati. Mladi umjetnici će se predstaviti u različitim medijima na temu filma i glazbe, a izložba će biti otvorena do kraja ožujka. Poseban gost festivala je Home Theatre Škripzikl, koji će svoj program predstaviti premijerno u Vinkovcima. 

Edukativni program EDIT nastavlja se i brojnim aktivnostima na festivalu. Vinkovačku premijeru doživjet će i film Zagonetni dječak, dječji igrani film Dražena Žarkovića, prema kultnom romanu Ivana Kušana o doživljajima hrabrog i domišljatog Ratka Milića zvanog Koko. Već tradicionalno organizirano je predstavljanje filmskih kolektiva iz Hrvatske i susjednih zemalja, uz nastavak suradnje s Hrvatskim filmskim savezom predstavljanjem nagrađenih radova s prošlogodišnjih nacionalnih smotri dječjeg videostvaralaštva. U okviru projekta EDIT:Comics, uz potporu Zaklade Kultura nova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH organizirane su strip i filmska radionica za učenike lokalnih osnovnih škola. 

Festival dokumentarnog rock filma - DORF 2014 i program EDIT organizira udruga ljubitelja filma Rare iz Vinkovaca. Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, a program EDIT Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH te Zaklada Kultura nova. Projekt Film it LouD financiran je sredstvima pretpristupnih IPA fondova Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija.

Više detalja o kompletnom rasporedu projekcija i popratnih događanja te ostalim pojedinostima potražite na službenoj stranici festivala.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.03.2014