DORF 2015 | kulturpunkt

Najave Festival

<

DORF 2015

Na ovogodišnjem festivalu posjetitelje očekuju projekcije 29 glazbenih dokumentaraca iz 12 zemalja raspoređenih u 3 programa uz bogati popratni program.

12.03.2015 - 15.03.2015
  • A
  • +
  • -

Deveti Festival dokumentarnog rock filma – DORF 2015 održati će se od 12. do 15. ožujka u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku. Na ovogodišnjem Festivalu posjetitelje čekaju projekcije 29 glazbenih dokumentaraca iz 12 zemalja raspoređenih u 3 programa – Regionalni/Međunarodni/Tajna povijest rocka, uz  bogat popratni program. Projekcije filmova će biti organizirane u Vinkovcima – Gradsko kazalište i Centar znanja, Osijeku – Kino Urania i Vukovaru – CineStar Golubica.

Festival će otvoriti film Morphine – Putovanje snova, autora Marka Shumana koji će biti gost festivala i predstaviti svoj film na ekskluzivnoj europskoj premijeri filma. U okviru OFF DORF programa u Gradskoj knjižnici Vinkovci biti će organizirane 3 promocije knjiga, a razgovore će moderirati Ante Perković. U Centru znanja Vinkovci će biti organizirana izložba plakata iz privatne zbirke Kornela Šepera.

O nagradi u regionalnoj selekciji na festivalu DORF 2015 će odlučiti žiri u sastavu Dušan Moravec, predsjednik, Lada Furlan-Zaborac i Krešimir Blažević.

Već treću godinu, u suradnji s Klasik TV-om iz Zagreba, festival će dodijeliti nagradu u iznosu od 10000 kuna za najbolji scenarij glazbenog dokumentarca. Nagradu za životno djelo festival DORF ove godine dodjeljuje Zdenku Franjiću, vlasniku etikete Slušaj najglasnije.

Autori festivalskih nagrada ove godine su Arpad Slančik (Srbija) i Marija Miloševska (Makedonija). Autor ovogodišnjeg plakata je Igor Hofbauer iz Zagreba.

Edukativni program EDIT nastavlja se i brojnim aktivnostima na festivalu DORF 2015. Tako će i ove godine u Vinkovcima biti organizirano predstavljanje filmskih kolektiva iz Hrvatske, te nastavak suradnje s Hrvatskim filmskim savezom predstavljanjem nagrađenih radove sa prošlogodišnjih nacionalnih smotri dječjeg videostvaralaštva. U okviru projekta EDIT Comics, uz potporu Zaklade Kultura nova organizirane su besplatne radionica za učenike lokalnih osnovnih škola.

Festival dokumentarnog rock filma – DORF 2015 i program EDIT organizira Udruga ljubitelja filma Rare iz Vinkovaca. Raspored za sva tri grada potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 25.02.2015