DORF u Splitu | kulturpunkt

Najave Filmski ciklus

<

DORF u Splitu

Publika će imati priliku pogledati deset filmova Festivala dokumentarnog rock filma.

29.08.2011 - 02.09.2011 , Split - Zlatna vrata
  • A
  • +
  • -

Tako u ponedjeljak, 29. kolovoza možete pogledati slovenske filmove Dogcajt koji je prvi film iz projekta o najvažnijim albumima slovenskog rocka te Radio Apokaliptiko o fenomenu heavy metala i legendarnom Metal Campu u gradiću Tolminu.

U utorak pogledajte Prvi pravi ženski zvuk, srpski film o novosadskim Boyama koje su se početkom 80-ih izborile za svoje mjesto na rock sceni koja se to tada doživljavala isključivo muškom. Tri boje revolucije omnibus je iz prve radionice dokumentarnih filmova DORF '08, nastao za četiri dana trajanja Festivala, kada je osam polaznika snimilo tri priče, pod mentorstvom Silvija Mirošničenka. Priče o koprivničkim punk rockerima Overflow, vinkovačkom akademskom slikaru Marku Šošiću i prvoj vinkovačkoj all-girls punk grupi Punčke u produkciji Vinkovačke televizije dokaz su da se može snimiti odličan film za kratko vrijeme i pri tome dobro zabaviti. 

Srijeda donosi spoj srpskog i slovenskog filma. Vlada iz 2009. slovenski je film koji je posveta jednom od najvažnijih sudionika mitskog Novog vala, Vladi Divljanu iz Idola. O Satanu Panonskom snimljen je istoimeni film, jedini snimljen za njegova života, a ujedno diplomski rad Milorada Milinkovića i uzbudljivo je svjedočanstvo nastupa u Beogradu.

Ako Nikoj ne sviri pogledajte u četvrtak, 1. rujna, a riječ je o makedonskom uratku koji će vas uvesti u početke makedonskih underground prvaka - Bernay's Propagandi. Film je pobjednik DORF-a 2011. Iste večeri na rasporedu je hrvatski film Oči u magli  o Zdenku Franjiću, legendarnom osnivaču nezavisne diskografske kuće Slušaj Najglasnije.

Još jedan domaći film, Noise Slawonische Kunst, možete pogledati u petak. Riječ je o dokumentarnoj priči o angažmanu osječkih muzičara, koji su za vrijeme Domovinskog rata bili u Osijeku, snimili album i pružili otpor na svoj način, pod imenom Noise Slawonische Kunst. Tu je i norveški Kike Turmix. Punk rock scena 90-ih godina ne može se zamisliti bez benda Pleasure Fuckers. Kike Turmix je bio pjevač, pokretačka snaga. Kike je osim toga bio koncertni promotor, povezivao Skandinaviju i Ameriku. Ovo je posveta njegovoj strasti i emocijama. 

Svi filmovi počinju u 20 sati. Cijena dnevne ulaznice iznosi 15 kn, a cijeli program može se pogledati za 50 kn.

 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 26.08.2011