Dosta je rezova! | kulturpunkt

Najave Prosvjed

<

Dosta je rezova!

Prosvjedno okupljanje Inicijative "Dosta je rezova!" potaknuto je smanjivanjem javnih sredstava za kulturu i netransparentnošću njihove dodjele.

04.02.2019 , Zagreb - Runjaninova 2
  • A
  • +
  • -

Inicijativa "Dosta je rezova!", okupljena zbog nezadovoljstva dugogodišnjim smanjivanjem javnih sredstava za kulturu i netransparentnosti njihove dodjele, najavila je prosvjed koji se održava u ponedjeljak, 4. veljače u 15 sati ispred Ministarstva kulture

Nezadovoljstvo članova i članica Inicijative kulminiralo je nakon izlaska rezultata Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2019. godinu te, kako stoji u priopćenju, "ujedinilo umjetnice_ke, radnice_ke u kulturi, samostalne, nezaposlene i zaposlene, radnike u institucijama i udrugama da se zauzmu za svoja radnička prava i izbore bolje mjesto za kulturu".

Inicijativa je sastavila popis zahtjeva koje će na prosvjedu dostaviti Ministarstvu kulture, a u njima se traži zaustavljanje urušavanja javnog financiranja kulture i proračunski rast budžeta za kulturu na 3%. Zbog netransparentnih procedura u odlučivanju o raspodjeli sredstava traži se da rad kulturnih vijeća bude javan, temeljen na jasnim kriterijima i obrazloženjima donesenih odluka. Istaknut je i zahtjev za javnim financiranjem neprofitnih medija kao prostora istraživačkog i kritičkog novinarstva koje radi u javnom interesu. 

Popis zahtjeva Inicijative pročitajte ovdje.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 29.01.2019