Dostignuća domaće kinematografije | kulturpunkt

Dostignuća domaće kinematografije

Ovogodišnje, 31. izdanje Dana hrvatskog filma predstavlja 72 ostvarenja u kategorijama animiranog, dokumentarnog, eksperimentalnog, igranog i namjenskog filma.

Pripremio: Lujo Parežanin

Palikuća, r. David Gašo (2021.)

  • A
  • +
  • -

Dani hrvatskog filma, jedna od najvažnijih nacionalnih filmskih manifestacija, koja okuplja godišnja dostignuća domaće kinematografije, objavili su rezultate selekcije za nadolazeće, 31. izdanje, koje će se održati od 10. do 14. svibnja u kinu Tuškanac.

Kako stoji u službenom priopćenju, od 179 prijavljenih radova odabrana su 72 filmska ostvarenja, raspoređena u pet kategorija – animirani, dokumentarni, eksperimentalni i igrani film te namjenski film i videospot.

U kategoriji animiranog filma selektorica Jelena Pašić odabrala je 10 filmova, u kategoriji dokumentarnog filma Janko Heidl odabrao je 15 filmova, Damir Radić u kategoriji je eksperimentalnog filma odabrao 16 naslova, dok je Dragan Jurak u kategoriji igranog filma odabrao 16 ostvarenja. U kategoriji namjenskog filma i videospota Miro Frakić odabrao je pak 15 filmova. 

Odabrani filmovi natjecat će se za više nagrada: Grand Prix u nizu kategorija, Nagradu Zlatna uljanica Glasa Koncila, nagradu Jelena Rajković koju Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodjeljuje najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30. godina, Nagradu za etiku i ljudska prava te Nagradu publike.

Popratni program festivala obuhvatit će niz događanja, uključujući predstavljanje omnibusa u nastajanju Dalibora Barića, tribinu i promociju novog broja Hrvatskog filmskog ljetopisa, kritičarsku radionicu Hrvatski film traži kritičare, projekcije posvećene nedavno preminulim autorima Pavlu ŠtalteruBorivoju Dovnikoviću-Bordu, pub kviz te promociju knjige Film u nastavi Ane Đorđić, suvoditeljice programa Filmska naSTAVa i predavačice metodike filma na Školi medijske kulture "Dr. Ante Peterlić".

Popis filmova uvrštenih u program 31. DHF-a moguće je pronaći na festivalskoj službenoj stranici.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 06.05.2022

VEZANE VIJESTI

Paradoksi kratkog filma

Piše: Iva Rosandić
Iako se otkriva kao najzahtjevnija, kratka forma u ovdašnjoj igranoj produkciji redovito preuzima funkciju vježbe, a rjeđe služi traganju za individualnom artističkom poetikom.

Kozmički razmjeri filmske umjetnosti

Piše: Matej Beluhan

Egzistencijalizam je obilježje eksperimentalnog programa 27. Dana hrvatskog filma, a najsmjeliji izraz dobio je u Skoro ništa: i dalje noć Davora Sanvincentija.

Autorska snaga alternative

Piše: Matej Beluhan

Nenatjecateljski program Izvan okvira 26. izdanja DHF-a omogućio je autorima i autoricama neupitne stvaralačke zanesenosti i subverzivne poetike da predstave svoj rad.