Draga, oprosti što ti pišem tako kasno | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Draga, oprosti što ti pišem tako kasno

Na samostalnoj izložbi svoj će projekt predstaviti Iva Kovač i Elvis Krstulović.

05.07.2011 - 06.07.2011 , Zagreb - Galerija Jogurt – AKC Medika

Uobičajena je pojava da se dragim nam stvarima i pojavama obraćamo kao osobama personalizirajući ih. Tako smo primjerice tijekom 1990-ih svjedočili ekspanziji emocija upućenih novonastaloj državi. Intenzitet s kakvim je takav ljubavni govor napućivao javni diskurs naglo nestaje 2000-ih a s njim se utišava i repozitorij slika koje ga utjelovljuju.

Kroz rad Draga, oprosti što ti pišem tako kasno autori Iva Kovač i Elvis Krstulović prisjećaju se tih slika dok u formi ljubavnog pisma otkrivaju slojevit odnos u kojem, za razliku od idealističkog jezika ne-konzumirane ljubavi, uvode ispovjedni govor, govor kajanja i nesigurnosti nakon što seksualni odnos prestaje biti isključivo binaran. Umjesto standardne nacionalističke retorike, koja za osnovni gradbeni element države postavlja nuklearnu obitelj nastoje tu ljubav umnožiti, razdijeliti na više potencijalnih subjekata, učiniti ju seksualno heterogenom.

Draga, oprosti što ti pišem tako kasno bit će predstavljen u prvom stadiju u vidu galerijske instalacije koja se sastoji od dviju video snimki i audia. Jedna snimka prikazuje Medvedgrad sa Zagrebom u pozadini dok se na drugoj vidi segment morske obale. Zvuk koji se širi prostorom je govor u formi pisma u kojem se govornica kaje za učinjene ljubavne prijestupe te otkriva ljubavne zavrzlame koje opterećuju njen odnos sa njom.

Kustosice izložbe su Ana Kovačić i Zana Šaškin.

Otvorenje je u utorak, 5. srpnja u 20 sati, a izložbu možete pogledati i u srijedu, 6. srpnja od 12 do 20 sati.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 03.07.2011