Drama izvan okvira | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Drama izvan okvira

Krajem prosinca bit će otvoren Studentski atelje Dubrava, nova platforma za izvedbene umjetnosti. 

  • A
  • +
  • -

S Akademije dramskih umjetnosti u Zgrebu stižu dobre vijesti – u petak, 28. prosinca u 17 sati, studenti akademije će izvedbom teksta beogradske dramaturginje Tanje Šljivar Grebanje ili kako se ubila moja baka, otvoriti Studentski atelje Dubrava.

Studentski atelje Dubrava projekt je Narodnoga sveučilišta Dubrava, a zamišljen je kao kreativni laboratorij, platforma za razvoj kazališnih ideja i afirmaciju mladih umjetnika ovih prostora. Program će biti razvijan u koprodukciji s Akademijom dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a cilj projekta jest osposobiti atelje kako bi s vremenom sam generirao nove ljude, struje i kreativne ideje u domaće kazalište.

Početkom prosinca, u sklopu Studentskog ateljea, započeto je s produkcijom dvije predstave koje su razvijane u dva ciklusa – showcase i stvaranje gotovog kazališnog proizvoda. Prvi showcase 28. prosinca na sceni Kazališta Dubrava ujedno je i predstavljanje projekta javnosti. Kreativni tim kojeg čine studenti Miron Rustemović i Dino Pešut, istaknuli su kako su kako su iznimno zadovoljni što je mladima pružena prilika i izvan studijskih okvira. 

Nakon showcase izvedbe u Dubravi, studenti će nastaviti s pripremom prave produkcije, čija se premijera očekuje u travnju 2013. Uz režijsko – dramaturški tandem Pešut – Rustemović, u stvaranju predstave sudjeluju i glumci Hrvojka Begović, Tihana Lazović, Ana Vučak, Karla Brbić, Silvio Vovk i Pavle Vrkljan.

Drugu produkciju Studentskog ateljea, za koju je najavljeno kako je pripremnoj fazi, vodi studentica kazališne režije Lea Anastazija Fleger koja s kolegama radi na tekstu Ivana Penovića Moj nulti rođendan. Ova je predstava prezentirana je na ovogodišnjem festivalu studenata dramaturgije DeSADU, a premijera se očekuje u veljači nadolazeće godine.

KP / Izvor: SAD 

 
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 21.12.2012

VEZANE VIJESTI

Kreativnost i inovativnost u dramskom tekstu

Produkcija Dramske sekcije Akademije dramske umjetnosti odabrala je pet najboljih tekstova pristiglih na ovogodišnji DeSADU.