Drugačija scena stripa | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Drugačija scena stripa

Komikaze gostuju na strip festivalu u Münchenu, od 28. svibnja do 2. lipnja, a domaćin im je njemački strip kolektiv Comikaze.

  • A
  • +
  • -

Otvorenje sajma stripa najavljeno je za utorak, 28. svibnja, u klupskom prostoru Glockenbachwerkstatt, u središtu Münchena. Predstavljenje trideset Komikaze autora i autorica vođeno je idejom pružanja što šireg uvida u "drugačije" na sceni autorskog stripa, domaćeg i međunarodnog, neovisno o vremenu i mjestu nastanka, a koje se nalazi izvan fokusa klasično-realističnog i anegdotalnog stripa, tzv. cartooning.

Strip kolektivi predstavljeni na ovoj izložbi, Komikaze i Comikaze, istog su imena no sasvim različitih estetika, a koncept izložbe nastao je prošle godine u bavarskom gradu Erlangenu s ciljem velikog Komikaze jedinstva.

Komikaze katalog i izložba predstavljaju sljedeće autore i autorice iz Hrvatske: Ivanu Pipal, Bruna Tolića, Mirona Milića, Mirana Križanića, Emila Jurcana, Mancea, Miru Župu, Filjio/Puma 34, Dalibora Barića, Vinka Barića, Vanča Rebca, Dunju Janković, Igora Hofbauera, Ivanu Armanini i Nebojšu Vukovića. Zastupljeni su Aleksandar Opačić, Radovan Popović, Danijel Savović, Lazar Bodroža, Miroslav Lazendić, Seljak, Septik i Wostok iz Srbije te Anna Ehrlemark (Švedska), Dav Guedin (Francuska), Craoman (Francuska), Konig lu q (Švicarska), Norihiro Sekintani (Japan), BLU (Italija) i Nina Bunjevac (Kanada).

Na otvorenju izložbe bit će promoviran katalog u kojem je svaki kolektiv predstavljen na trideset stranica, spojenih naopako tako da se može čitati s obje strane, te novi broj časopisa Comikaze uz nastup dj Tozda i hrvatsko-njemačkog benda Majmoon. Oba kolektiva uključena su u veliki četverodnevni strip sajam u staroj gradskoj vijećnici koji traje od četvrtka do nedjelje, a Komikaze/Comikaze štandovi nalaze se jedan nasuprot drugoga.

Izvor: Komikaze

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.05.2013