Drugačije o sportu | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Drugačije o sportu

qSport i H-alter objavili su poziv za suradnju na projektu ZaSPORT kritičkim pisanjem

  • A
  • +
  • -

Ovaj poziv za koordiniranim i suradničkim radom upućen je svim medijima, novinarima, blogerima i entuzijastima, koji su zainteresirani pisati o sportu kritički, propitujući norme i postavljajući sport u širi društveni kontekst. Cilj inicijative jest pomoći razvoj i potaknuti bolju vidljivost ove specifične vrste pisanja o sportu, objavljujući kako radove iskusnih, tako i mladih autora i autorica, uzimajući u obzir raznolikost stavova i pristupa pisanju o sportu. 

“Angažirano sportsko pisanje u Hrvatskoj gotovo da ne postoji i (pre)rijetko nalazi svoj prostor u obilju sportskih komentara vezanih isključivo uz sportske rezultate najpopularnijih sportova ili trivijalnost 'žutog tiska' koja senzacionalistički prati privatnost uskog kruga sportskih zvijezda. Dok reklame i kladionice diktiraju medijski fokus, svaka vrsta fenomenološkog ili analitičkog osvrta na sport marginalizira se do nevidljivosti, a mladi novinari nemaju prilike informirati svoja stajališta, razviti svoj stil i metode, u općoj poplavi jednoobraznosti”, istaknuli su organizatori.    

Inicijativa će na početku djelovati kao neformalna koordinacija kojoj se možete pridružiti slanjem emaila s osnovnim podacima i referencama na objavljene tekstove. Prvo okupljanje inicijative zakazano je u petak 19. listopada u 14h u klubu net.kulture MaMa. Sastanak je dio programa FARE Action Weeks gdje će se osim upoznavanja i predstavljanja zainteresiranih, raspravljati i o dobrim i lošim praksama, recentnim aktivnostima u ovom polju na evropskoj i globalnoj razini, kao i o mogućnostima lokalnog djelovanja.  

Ova inicijativa je potaknuta od strane Društva sportske rekreacije qSPORT i H-Altera kao dio šireg projekta socijalno angažiranog djelovanja u sportu. Na projektu sudjeluje još i Centar za mirovne studije i Bijeli Anđeli - navijačka skupinom koja progresivnim stavovima istupa protiv raznih vrsta diskriminacije i protiv stereotipa o navijačima. Prve korake u razvoju inicijative podržao je Vladin ured za ljudska prava te mreža FARE - Football Against Racism in Europe.

Više informacija možete dobiti na istaknutom linku

Izvor: qS

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 12.10.2012

VEZANE VIJESTI

Drugačiji sport je moguć?!

Izložbom u Galeriji Nova umjetnici i kolektivi pokazat će što može nastati kada se sport shvati kao kreativni laboratorij.