Drugačiji sport je moguć?! | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Drugačiji sport je moguć?!

Izložbom u Galeriji Nova umjetnici i kolektivi pokazat će što može nastati kada se sport shvati kao kreativni laboratorij. 

Povodom povorke Zagreb Pride 2012 u olimpijskoj godini i tijekom Europskog prvenstva u nogometu te aktualnosti sportskih tema vezanih uz diskriminaciju, qSPORT u suradnji s umjetnicima i inicijativama koje djeluju u polju sporta i LGBTQ pitanja, organizira međunarodnu izložbu, program radionica, diskusija i projekcija. Program Drugačiji sport je moguć?! bit će održan od 12.  do 17. lipnja u zagrebačkoj Galeriji Nova.

"Suvremeni sport (hiperkompetitivan, komercijaliziran, institucionaliziran, politiziran..) često se nekritički doživljava, pogotovo kao mehanizam kapitalističke ideologije. Sport je također i izvor traumatskih, stresnih i frustrirajućih iskustava za (queer) mladež, (trans) individualne osobe te sve ostale, koji izazivaju ili se ne mogu uklopiti u postojeće norme. Ukoliko se sport (kao i umjetnost) shvatit kao laboratorij i mjesto izazova, tada on ima potencijala postati domenom društvenog, kulturnog i političkog eksperimenta, kao i inovacija u suvremenim društvima. Ova izložba i QueerSport.LAB program dio su šireg međunarodnog kreativnog istraživanja napetosti između sportske i LGBTQueer svakodnevice. Umjetnici i zajednice koje će radovima i dokumentacijom biti predstavljene na ovoj izložbi, naglašavaju mogućnosti  kreativnog angažmana kroz queer izraza kontra normativnosti sporta. Iako fizički različiti, kontekstualno određeni i sačinjeni od drugačijih metodologija i mreža djelovanja, ipak im je zajedničko razumijevanje sporta kao konteksta koji nije fiksiran ili zadan, već kao onog koji zahtijeva stalno potvrđivanje i samoorganizaciju te prije svega, održive alternative", stoji u tekstu kataloga izložbe. 

Svoje radove u Galeriji Nova pokazat će umjetnici Tom Weller, Jason Hall i Željko Blaće te kolektivi Boxing Girls / Boxing Queers iz Berlina, The Justin Campaign iz Brightona i domaći qSPORT. U sklopu QueerSport.LAB programa 12. lipnja u 18 i 30 sati posjetioci će imati priliku prisustvovati radionici Queering Sport u organizaciji qSPORTA. Za isto vrijeme 14. lipnja zakazana je projekcija Trans x Sport i razgovor s Tomom Wellerom dok 17. lipnja u 14 sati možete posjetit QS Brunch, projekciju dokumentarca Justin te prisustvovati razgovoru s Juliet Jacques

Izvor: qSPORT

 
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 12.06.2012