Drugačiji sport je moguć?! | kulturpunkt

Najave Program

<

Drugačiji sport je moguć?!

Ova izložba i program QueerSport.LAB dio je šireg međunarodnog postupka kreativnog preispitivanja tenzija Sporta i LGBT/Queer realnosti.

17.02.2014 - 26.02.2014 , Rijeka - Mali salon
  • A
  • +
  • -

Povodom nebrojenih medijskih natpisa, kampanja i protesta vezanih uz višestruko problematične Olimpijske igre Sochi 2014, posebno vezanih uz diskriminaciju, udruga qSPORT u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Studentskim kulturnim centrom Sveučilišta u Rijeci, Prostorom Plus, te umjetnicima i inicijativama koje djeluju u polju sporta i protiv diskriminacije, organiziraju međunarodnu izložbu, te program radionica, diskusija i projekcija u prostoru Malog Salona, koji će biti održan od 17. do 26. veljače.

Autor je izložbe Željko Blaće, sudjeluju Tom Weller, Jason Hall, Boxing Girls / Boxing Queers, The Justin Campaign, qSPORT, a pojedinačne doprinose dali su kustosi Alex Brahim, Juliet Jacques i Vesna Vuković

Suvremeni sport (hiper natjecateljski, komercijalizirani, institucionalizirani, politizirani...) je često nekritički percipiran - osobito kao mehanizam kapitalističke ideologije u svojoj funkciji globalizatora/normalizatora društ(a)va. Jednako je i izvor nebrojenih frustrirajućih iskustava za (queer) mlade, (trans) pojedince i druge koji se ne uklapaju u postojeće norme. Ako se Sport (kao Umjetnost) može pojmiti kao laboratorij i mjesto ispitivanja, onda je potencijalno jedno od najvećih polja za društvene, kulturne i političke eksperimente, ali i inovacije u suvremenim društvima...

Ova izložba i program QueerSport.LAB je dio šireg te međunarodnog postupka kreativnog preispitivanja tenzija Sporta i LGBT/Queer realnosti. Umjetnici i zajednice predstavljeni svojim radovima i dokumentacijom - ukazuju na neke od mnogih smjernica u kojima angažman može operirati protiv normativnosti sporta kroz queer ekspresiju. Iako fizički udaljeni, ograničeni kontekstima i s različitim metodama i mrežama u kojim djeluju, svi dijele zajedničko razumijevanje sporta kao sporta koji nije ni fiksiran ni dan, već u njemu stalno treba potraživati i samo- organizirati se, te najvažnije, imaginirati održive alternative.

Cjelokupni program potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.02.2014